Според Гешев отстраняването му цели овладяване на съдебната власт

1874
Според Гешев отстраняването му цели овладяване на съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Това е политически акт, който няма никакви юридически аргументи. Преследва една нелегитимна политическа цел. Тя е очертана още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи, а тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране на ВСС, овладяване на части или на цялата съдебна власт и нарушаване на основни принципи - независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на днешното заседание на ВСС, на което се разглежда неговото отстраняване по искане на правосъдния министър Янаки Стоилов.

Христо Иванов не очаква ВСС да освободи Гешев, получи подкрепа от Хаджигенов

ВСС е органът, който трябва да гарантира независимостта на съдебната власт. Това заяви съпредседателят на „Демократична България&...

"Благодаря на своите колеги прокурори, следователи и съдебни служители. Това, което се случва и ще продължи да се случва, е точно защото прокуратурата работи и представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона направиха действия спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, хора с изключително голям финансов ресурс", каза Гешев.

Той нарече лъжа твърдението, че не се е явил пред ЕП. И веднага след това добави: "Моите заместници се явиха, аз не се явих поради причини...". 

Гешев се защити и че главният прокурор не контролира прокурорите.

Той обяви, че доказателствата, събрани със СРС, са явни и се обсъждат в публичната - съдебната, фаза на процеса. И че те се разпространяват в интерес на българските граждани и правото им да бъдат информирани, без да обясни защо тези данни се разпространяват от прокуратурата избирателно. 

Според Гешев Рашков е обидил съдебната власт с твърдението си, че поради йерархична зависимост, която доминира над свободата на волята им, не изпълняват правомощията си по вътрешно убеждение. "Аз съм административен ръководител на административните ръководители в прокуратурата. И всеки юрист го знае", обяви Гешев пред съвета.

Защо е толкова трудно да бъде отстранен Иван Гешев

Правосъдният министър Янаки Стоилов поиска от ВСС да започне процедура за уволнението на главния прокурор. Въпреки че то е подплатено с...

За нахлуването в президентството Гешев обясни, че сградата и претърсваните нямат функционален имунитет. Освен това имало съдебно разрешение за влизането, което било показано на НСО.

"Някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма." Това обяви правосъдният министър Янаки Стоилов в началото на обсъждането във ВСС на предложението главният прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен от поста. Искането бе внесено от Стоилов на базата на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. В момента Висшият съдебен съвет заседава по темата.

Аргументите на министъра

Преди него говори самият Янаки Стоилов, който повтори аргументите от предложението си - че Гешев извършва тежки нарушения и неизпълнения на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт.

ЕК настоява да се свие влиянието на Гешев

Европейската комисия засилва натиска върху България за решаване на тежките структурни проблеми с недосегаемостта на главния прокурор, н...

Стоилов цитира разгласяването на данни от досъдебни производства. Правото на прокурора да разреши разгласяване на материалите не са отнася за данните, събрани със СРС, защото те се подчиняват на друг режим, обясни министърът. Той спомена публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост на Гешев.

"С изявленията си и действията си многократно нарушава презумпцията за невиновност като по недопустим начин се възползва от поста си и внушава виновност на множество лица по неприключили наказателни дела", каза Стоилов. Според него Гешев злоупотребява с правомощията на служителите от Бюрото по защита към главния прокурор. Както и че в противоречие с принципа на случайно разпределение на делата Гешев е въвел разпределяне с резолюция на конкретни прокурори в нарочно създадени отдели.

Стоилов цитира и последния доклад на ЕК за върховенството на закона, в който се подчертава огромната власт на главния прокурор в прокуратурата и върху ВСС, както и липсата на присъди за корупция. Припомни и че Гешев два пъти не се яви в подгрупата на комисията ЛИБЕ на ЕП, което също накърнява престижа на българската съдебна власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика