Според изтекъл запис: Борисов и Цацаров искат 50 млн. долара рушвет от турска компания

33465
Според изтекъл запис: Борисов и Цацаров искат 50 млн. долара рушвет от турска компания
Снимка: БГНЕС

 

 

Изтекъл запис на разговор между банкерът Цветан Василев и жена, която е представител на турска компания, хвърля сериозни обвинения за мащабна корупционна схема, в която са замесени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Аудиото е разпространено от сайта "Афера", като в публикацията към него се твърди, че е получено от човек, подписал се като "Георги Възмездев". В "пратката" се посочвало, че записът е направен от турските тайни служби.

Според документи, които сайтът публикува, на 13 май 2015 г. Юсуф Йостюрк, който е председател на борда на директорите на компанията "Йозтюрк Холдинг", е поискал да придобие банка "Виктория", която е собственост на КТБ. Неин най-голям кредитор се явява Фондът за гарантиране на вземанията (ФГВБ), който е налял 1,5 милиарда евро в КТБ и никой не може да придобие банка "Виктория", без да удовлетвори Фонда за гарантиране на вземанията.

Именно затова турската компания предлага да изкупи правото да събира кредитите към КТБ, които иначе Фондът за гарантиране на вземанията трябва да събира. В писмото си до ФГВБ Йостюрк уверява, че има банкова гаранция от името на 50 водещи световни банки, което гарантирало сериозните им намерения.

Фондът отговаря на предложението на 12 юни 2015 г. с писмо, в което се казва, че тъй като КТБ е обявена в несъстоятелност, лицензът ѝ не може да възстановен, нито пък може да възобнови банковата си дейност. В същото време пък банка "Виктория" е действаща и придобиването ѝ може да бъде извършено чрез закупуване на акции от нейния капитал, които са собственост на КТБ.

Именно тази история предшества записа, разпространен от "Афера".

След твърденията на Цветан Василев: Партия поиска отстраняването на Цацаров

Само ден след като банкерът Цветан Василев обяви, че откакто е в Белград е бил рекетиран от българската прокуратура за 15 млн. евро, им...

В него женският глас твърди, че висши български държавници са поискали за сделката комисиона от 50 милиона долара. Жената, която разговаря с Цветан Василев, заявява, че на среща с турците освен премиерът Бойко Борисов ще присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Излиза с българската част са съобщили на Анкара, че Омански фонд такъв няма, че това 30% са направили проучване, са били твои (на Василев - б.р). Намерил си някакъв човек и си го представил за Омански фонд. Зад фонда седиш ти с 30-те процента", преразказва жената, на което Василев отговаря: "Ще се въздържа от коментар за това какво са заявили".

От разказа на жената става ясно, че от българска страна ще присъстват в "събота" на среща "с фактите". "Ще видим какво ще донесат и какво ще сложат на масата. Те искали среща. Юсуф вика: Днес от сутринта два пъти ми звъняха, вчера ми звъняха, вика. Аз стоя зад думата си, вика. И знаеш ли какво викал Бойко? Вика: тоя или има много пари и иска да инвестира, или е луд да застане зад такъв човек", разказва още жената.

По думите ѝ нещата, които разказва, е научила пряко от Юсуф Йозтюрк, с когото пътувала в една кола. Той ѝ казал, че "всичко са правили за пари". "Представи си какво нещо е. Изнудвали са човека за пари - цяла държава в едно", разказва тя.

В отговор Василев заявява, че не се учудва от "организацията" и няма съмнение каква е целта, но нямал намерение да дава пари. "Пари в момента няма да им дам. "Ако искат да правят дийл (бел. ред. - сделка от английски), от който да се решават нещата позитивно и за държавата, и за тях, можем да разговаряме. Иначе аз нямам намерение на никой да давам тия пари. Нито на единия, нито на втория, нито на третия. Нито са ми направили нещо. Ощетили са ме, ограбили са ме всичките", продължава Василев.

Цветан Василев: Прокуратурата ме изнудваше за 15 милиона евро

Бившият банкер Цветан Василев твърди, че е изнудван за 15 милиона евро от "клан на прокуратурата, за да няма проблеми". Това заяви сами...

В отговор женският глас заявява: "Виж колко са нагли, Цветане, колко са нагли да предложат сума, разбираш ли? На каква основа? Просто да си кажат - това коментирахме тази вечер. Заради какво, какво си направил? Всеки човек по принцип е виновен, нали, за тях? Това коментирахме, това казват, нали, защото все пак изхождаме от мисълта, че трябва да имат и подкрепа от Анкара, за да се направи нещо такова", казва още тя.

Василев обяснява, че фактът, че "те му предлагат да купи същите активи на половин цена", говорело, че "тях не ги интересува интереса на държавата, че тях ги интересува само личният им интерес и моето унищожаване. Очевидно нещо много са се притеснили".

"Какво излиза? Че те, при това положение, нали, Yozturk си дава офертата, че иска, не могат нищо да направят и в този вариант си викат: Поне да изкараме 50 млн. комисион, нали? Така ли е? Така излиза", казва жената, при което Василев отговаря, че "те са изкарали повече пари, тези момчета".

"А пък това, че някой твърдял, че няма Оман, да очакват осъдителна присъда, защото оманците ще ги осъдят. И то ще ги осъдят за много повече пари", казва Василев.

Той разбира от жената, че на преговорите ще присъства "българската държава". "Ще дойде заместник -президентът, министър-председателят - кой от двамата, и Цацаров ще идва и още един човек. Искат пълна охрана на хотела, може и Бойко да дойде, нищо се не знае. Той навсякъде си пъха носа, нали знаеш... Ако тия пари не ги е казал той, заплю ме... сто на сто... да ти кажа. Сто на сто", посочва жената. "Той е Кралят-Слънце", отвръща Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика