Според Петкова трябва да се направи опит за реализация на АЕЦ "Белене"

6491
Според Петкова трябва да се направи опит за реализация на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

С проекта АЕЦ "Белене" нещата вървят към развръзка. Оборудването вече е тук на територията на България. Работим по това да развием всеки от възможните варианти за АЕЦ "Белене" и до 30 юни ще депозираме своето предложение в парламента. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ. На въпрос дали трябва да реализираме проекта, Петкова отговори, че според нея трябва да опитаме.

По думите ѝ такова едно решение, каквото и да бъде това решение, трябва да бъде взето с много широк консенсус. Според мен трябва да направим опит тези активи, които притежаваме, тази инфраструктура, която имаме, да бъде направен опит да бъдат оползотворени по най-добрия начин, поясни още Петкова.

Не са водени разговори, на които да се предлага на държавата да купи ЧЕЗ

Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ. Това каза министърът ...

Бъдещето на ТЕЦ-овете

Хората трябва да знаят, че през миналата година Европейската комисия (EК) прие значително по-високи изисквания към производителите на енергия от въглища, свързани със завишени изисквания от гледна точка на екологичните параметри. Нашите топлоелектрически централи ще кандидатстват да получат дерогация (частична отмяна на даден закон за определен срок - бел. ред.), стана ясно от думите на Петкова.

Всяка една мощност ще кандидатства поотделно за дерогация. Държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 е направила инвестиции в подобренията на сероочистващите устройства, американските централи, колегите от ТЕЦ "Бобов дол" също са направили сериозни инвестиции. Всяка една от нашите централи е изготвила своите проучвания, за да защити своето искане за дерогация, поясни енергийният министър.

Що се отнася до договорите с т.н. "Американски централи", НЕК е тази, която има дългосрочни договори с тези две централи. Това, за което работим, е да се даде ясна методика за това какъв би могъл да бъде размерът на невъзстановяемите разходи на тези инвестиции. Мисля, че ще намерим най-добрия начин да постигнем диалог, убедена е Петкова.

Очакват за първи път от години НЕК да отчете печалба

Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от много години насам да отчете печалба от своята дейност, макар и малка...

Работата на НЕК и цената на тока

Енергийният министър каза, че тенденцията НЕК да работи на загуба, не продължава. Това се дължи на реформите, които бяха извършени и продължават да се извършват в сектор "Енергетика". НЕК за отчетната 2017 г. ще реализира положителен финансов резултат. Това означава печалба около 6 млн. лв. Що се отнася до цената на електрическата енергия, това е в компетенциите на КЕВР. Комисията ще каже своята последна дума, тя е тази, която ще прецени доколко са основателни исканията на всяко едно енергийно предприятие, припомни Теменужка Петкова. Тя каза, че ТЕЦ "Марица Изток" 2 е поискала увеличение на цената на тока, но това има своето обяснение, защото централата плаща много висока цена за вредни емисии и тази година трябва да плати 200 млн. лева за емисии.

По думите ѝ на свободния пазар ситуацията е спокойна. Там търсенето и предлагането определят цената на електрическата енергия.

Продажбата на ЧЕЗ

"Демократична България": Строежът на АЕЦ "Белене" ще удвои цената на тока

Изграждането на АЕЦ "Белене" би довело до удвояване цената на тока в България и до редица сериозни рискове. Това пише в позиция на обед...

На мен ме трудно да отговоря кой и как ще финансира сделката на ЧЕЗ. От фирмата не бяха посочени конкретни имена на банки, с които се водят преговори за финансирането на сделката, каза енергийният министър. Стана ясно, че тази сделка може да бъде факт ако купувачът може да осигури финансовия ресурс в определен срок. Вторият в класирането за сделката е индийска компания. Теменужка Петкова поясни, че българското правителство няма отношение към продажбата на активите на дружеството. КЕВР контролира и наблюдава целия този процес и държавата има своите лостове да контролира тези предприятия, успокои Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика