Справка: Кои са "ракетоносителите", с които Кирил Петков и Асен Василев ще участват на изборите

12391
Справка: Кои са "ракетоносителите", с които Кирил Петков и Асен Василев ще участват на изборите
Снимка: БГНЕС

Мандатоносителите на новия политически проект "Продължаваме промяната" (ПП) на Кирил Петков и Асен Василев вече са  ясни - това са партии "Волт" на Настимир Ананиев и “Средна европейска класа” на Константин Бачийски. При представянето им стана ясно, че  от "Волт" не са поставяли никакви условия и смятат, че имат достатъчно хора, които могат да се включат в проекта. Основателят на формацията Настимир Ананиев коментира пред БНТ, че са съгласни и с другото важно условие, поставено от Петков и Василев, а именно да не се искат пари и места в листите.

Настимир Ананиев е един от учредителите на "Движение България на гражданите" през 2012 г., а през 2014 г. влезе като депутат в Народното събрание като част от коалицията "Реформаторски блок". През 2017 г. напусна ДБГ, година по-късно създаде "Волт" с други симпатизанити от бившата партия на Меглена Кунева. На последния парламентарен вот "Волт" подкрепи "Изправи се, БГ! Ние идваме!", но нямаше свои представители в Народното събрание и оттегли подкрепата си от формацията в последните дни на 46-ото НС.

В началото на септември от Ананиев обяви в Студио Actualno, че партията оттегля подкрепата си от „Изправи се. БГ!“

"Скандалът с Татяна Дончева беше катализаторът „Волт“ да оттегли подкрепата си, защото вие си спомняте, в 45 НС имаше и друг скандал. Знаеше се вече, че ще се отива на избори, а г-жа Дончева отида да преговаря с г-жа Нинова да се включва в БСП коалицията. Тогава аз имах сериозен разговор с г-жа Манолова и я попитах какво се случва. И ще приемем ли обратно след това този човек? Оказа се, че ще го приемем. Добре, обстоятелствата бяха такива, но за втори път се случва нещо такова, един човек, който е в коалиция, и това е председател на партия и народен представител, и заместник-председател на Народното събрание, да отиде да говори с народен представител в неговия офис и да се опитва да разцепва групи и всичко останало. Това, какво се е случило на този разговор, могат да ни кажат само двамата присъстващи. Ние можем да повярваме или на единия, или на другия. Но самият факт, че два часа някой е прекарал в този офис, аз така и не чух от г-жа Дончева да каже какво е правила два часа там? Защото тя каза, че ще го съди. Хубаво, но два часа какво си говорихте?", каза Ананиев.

Методи Андреев: Ядрото на бъдещото управление ще е ДБ и "Продължаваме промяната"

"Кирил Петков и Асен Василев доказаха на практика каква политика ще водят - тя е тази, която хората на промяната искат - да бъде изчегъ...

"Направихме анализ на взаимоотношенията в коалицията и заявките, с които се събрахме преди 9 месеца и установихме, че има много разминавания и голяма част от хората, с които стартирахме този проект вече ги няма. Текущите участници са се капсулирали в един затворен кръг и забравят очакванията на протестиращите, които ни събраха.“ коментира съпредседателят на ВОЛТ Венцислава Любенова.

Партия „Средна европейска класа“ е създадена в Бургас през 2007 г. През 2017 г. бе част от коалиция "Обединени патриоти", но без да има свои депутати или да бъде част от изпълнителната власт. През 2020 г. партията напусна "патриотите" и се включи към друга консервативна формация - Национално обединение на десницата, в ядрото на която беше КОД на Петър Москов. Към момента СЕК има общински съветници, като най-силното присъствие е в общинския съвет в Бургас, където е трета политическа сила. 

Преди дни Георги Манев, председател на СЕК, обви, че се оттегля. Новината съобщи самият той на извънредна пресконференция. 

"СЕК постигна сериозни успехи на местно и национално ниво. Има солидно присъствие от години в бургаския Общински съвет, беше част „Българските патриоти“ в 43-ото и „Обединени патриоти“ в 44-ото Народно събрание. В политическата си кариера Георги Манев не разчиташе на апаратни инструменти, за да си осигури избираемо място в листите. Винаги бе преференциален кандидат и събираше сериозна лична подкрепа", заяви Манев.

Той припомни, че през април, на вота за 45-ото НС е  спечелил близо 3500 преференции, с което се наредил в националния топ 10 – на кандидат-депутати с най-много гласове. Манев напуска политиката на 54-годишна възраст, за да се съсредоточи върху бизнеса си и другата си страст – изкуството. За свой наследник в СЕК Манев предложи бургаския общински съветник Константин Бачийски.

Ренета Инджова: Заказчиците са пратили Петков и Василев тук

"Предложението ми е на фона на дизайна, който има логото на новата формация "Продължаваме промяната" да има и едни овчици, които си пас...

Рaзгoвoри зa приcъeдинявaнe към кoaлициятa ce вoдят и c други пaртии, кoитo бихa припoзнaли ocнoвнитe пoлитичecки цeли и приoритeти нa „Прoдължaвaмe Прoмянaтa“ и ca гoтoви дa cпaзвaт зaлoжeнитe в cпoрaзумeниeтo принципи. Жeлaниe зa учacтиe в кoaлиция зaявихa cъщo oт „Изпрaви ce БГ! Ниe идвaмe!“ и „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“.

"Нашата протегната ръка е към "Демократична България" и формацията на Асен Василев и Кирил Петков. Да е ясно, че гласувайки за един от субектите, ще се гласува за управленска коалиция на промяната. Важно е трите формации да подпишем споразумение за мнозинство на почтените в новия 47-ми парламент", заяви Манолова.

"Това е сериозен сценарий да направим не просто аритметичен сбор, а да има синергичен ефект, като надградим прогнозирания от социолозите резултат", беше пък мнението на Христо Иванов, изразено пред Би Ти Ви.

Още по темата: 

Идеологията на Кирил Петков и Асен Василев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика