Станаха ясни имената на 130 души, подслушвани през лятото на миналата година

10265
Станаха ясни имената на 130 души, подслушвани през лятото на миналата година
Снимка: БГНЕС

130 имена на подслушвани по време на антиправителствените протести миналата година български граждани прозвучаха от трибуната на Народното събрание на закрито заседание на парламента, продължило повече от час.

Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи е успяла да установи кои са 130 от общо 934 подслушвани лица, които са засекретени от прокуратурата. Сред идентифицираните има петима журналисти, четирима председатели на граждански сдружения, политици – немалка част от тях слушаха имената си в зала, бивш прокурор от Софийска градска прокуратура, генерали от резерва и един от българската армия, вкл. и журналист от голяма френска медия, посочи председателят на комисията Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

Комисията "Хаджигенов" де факто опитва да свали Иван Гешев от поста на главен прокурор

Втори опит да бъде свален от поста главен прокурор Иван Гешев - за това почнаха да говорят участващите в т.нар. парламентарна комисия "...

Българският „Уотъргейт“, както адв. Хаджигенов определи този безпрецедентен акт, е „най-ужасяващото покушение срещу правата на българските граждани и срещу демокрацията изобщо. Товае буквално опит за убийство на демокрацията с незаконни средства“, категоричен бе той.

По думите му куп служби, цялото МВР са извършили престъпление, специализираната прокуратура - също. Въз основа на извършените проверки и събраните доказателства комисията е установила, че експлоатираните СРС-та са изначално незаконосъобразни. Разрешенията, които са издадени от Специализирания наказателен съд – също. Исканията за използване на тези средства са писани от Отдел „Контратероризъм “ към ГДБОП, подписвани са от прокуратурата и са внасяни в специализирания съд.

Налице е и доклад от повече от 100 страници,който коментира правната квалификация на деянието– „опит за въоръжено въстание, преврат и бунтове“, съчетано с „организирана престъпна група“. „Това е правен абсурд и нонсенс изначално. Това е правено нарочно, с единствена цел да може Борисов и ГЕРБ да запазят властта си, да използват бухалката Гешев, с участието на двама вътрешни министри, които до този момент бяха депутати, един главенсекретар на МВР, началник на ГДБОП“, коментира Николай Хаджигенов. Според него няма процедура по експлоатирането на специални разузнавателни средства по отношение на протестиращитеграждани, която да е спазена. Нито една! „Имаме целенасочена организирана престъпна дейност спрямо българските граждани“, категоричен бе председателят на временната парламентарна комисия.

Това, което се изчете в зала, не е насочено срещу политическа партия ГЕРБ. Това е насочено - като изводи и като анализ - срещу всеки, койтоима шанс и попадне някога във властта, да знае, че така не се прави срещу никого в България, коментира от своя страна народният представител Арман Бабикян.“Срещу никой български гражданин не може да се действа незаконно, газейки конституционните му права и нарушавайки още куп закони, впрягайки цялата репресивна машина срещу свободата. Надявам се, че нашите колеги (от ГЕРБ, които напуснаха залата) ще искат да чуят истината, за да не преживяваме това отново”, посочи Арман Бабикян и допълни, че сме живели дълго в последните 30 години с други истини, които отказваме да преглътнем и след време отново се сблъскваме с тях.“Трябва да имаме силата да продължим и да не разрешаваме това да се повтаря”, категоричен бе народният представител от “Изправи се, БГ! Ние идваме!”.

Рашков се обяснява пред парламента по темата за подслушване на политици и граждани

Изслушване на трима министри от служебния кабинет предвижда програмата за работа на депутатите днес, 6-ти август, информира БГНЕС. За к...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика