Станишев говори за чувствителност, но по негово време полицейското насилие било заради белия автобус

1745
Станишев говори за чувствителност, но по негово време полицейското насилие било заради белия автобус
Снимка: БГНЕС

Мисля, че се пропуска това, което се случи в страната във връзка с пандемията. Най-вече има дълбоки социално-икономически причини. Ако по-рано хората някак свързваха двата края при активна икономика, сега всички изпитват затруднения. Тази ситуация води до оголване на всички нерви, изключителна дразнителност към всеки повод. Ако хората по-рано игнорираха редица несправедливости, сега нямат тази чувствителност. Те имат всички основания – и заради нарушения обществен договор. Така бившият председател на БСП Сергей Станишев видя ситуацията с протестите в коментар пред Нова телевизия.

Според Станишев, всички в Европа влезли в тежки бюджетни дефицити, за да се спасяват хора и икономика, а "видях в медиите – в България през месец май сме на излишък". Той е убеден, че това правителство няма капацитета да разработи реален план за помощ на икономиката дори и с европарите, които чакаме като помощ заради коронавируса.

Станишев, или моделът „Кой” в БСП

България се вдигна на справедлив протест срещу модела „ГЕРБ”, свързан с огромна корупция, задкулисие и мутризация на властт...

На въпрос дали президентът Румен Радев е в правото си да иска оставките на правителството и главния прокурор, отговорът на Станишев е, че всеки има право да иска каквото желае. И наблегна, че протестите са разнородни – видял бил дори плакат на тях, че капитализмът е виновен.

Позицията на огромна част от протестиращите и на БСП не се формира от Васил Божков, а от нуждата от промяна, убеден е Станишев.

Станишев наблегна и за ситуацията в БСП – че било абсурдно как Корнелия Нинова не признала искането за свикване на Национален съвет. "Вървим към вождистка партия, това е неприемливо", каза бившият премиер. Според него е пълен абсурд тезата, че Пеевски и Борисов опитали да съберат Национален съвет.

Попитан дали той не е по-добър избор за лидер на БСП, защото бил по-сговорчив от Нинова, Станишев на практика не отговори, а изреди как социалистите подкрепят протестите и предлагат протестите да подкрепят вота на недоверие на БСП срещу кабинета. Против сме в рамките на този парламент да се прави ново правителство – най-честно е да вървим към избори, уточни Станишев.

БСП внася пети пореден вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ ще внесат днес, 15 юли, в деловодството на парламента готвения от ...

Сергей Станишев отрече, че БСП бяга от темата за съдебната реформа, но уточни, че не можело да се следва политическата линия на друга партия т.е. на "Да, България" – за реален институционален контрол над главния прокурор и истинска съдебна реформа. Но Станишев настоя за незабавна оставка на вътрешния министър Младен Маринов – заради битите на протестите, а 2012-2013 година Борисов е подал оставка. „Вие също не сте подавали оставка, когато бяхте на власт и имаше бити хора”, напомни водещият Виктор Николаев, но Станишев се оправда за евентуално полицейско насилие по негово време с "белия автобус", където щяло да има "убити".

За финал Станишев смята, че сега е много важно всички в парламента да се определят и предупреди, че есента ще е много тежка т.е. всяко политическо управленско решение трябва да е с тази мисъл. Усещам много голямо назряване за промяна – който предложи точната формула за дълбока промяна, той ще спечели, е тезата на Станишев.

"Трудно виждам следващо управление БСП, ДПС плюс още нещо - някак се получава така, че все ние плащаме цената", каза още Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика