Станишев прогнозира коалиция на БСП, Слави Трифонов и Демократична България

8617
Станишев прогнозира коалиция на БСП, Слави Трифонов и Демократична България
Снимка: БГНЕС

За мен този резултат, който имаме за Национален съвет е логичен резултат от процесите, които текат в БСП през последните 4 години. Дълги години БСП беше единствената партия, която беше идейна, колективна, в която вървяха спорове и политиката се формираше чрез диалог.

Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред журналисти, след края на 50-я юбилеен Конгрес на партията, предаде БГНЕС. Малко по-рано стана ясно, че той отпада от националния съвет на БСП.

Той уточни още, че БСП започва да прилича на останалите партии, повечето от които са вождистки, концентрирани около лидера, и даде за пример провелия се пряк избор за председател на партията и подреждането на Националния съвет.

Според него след случилото се на конгреса и на вътрешнопартийния избор, БСП е лидерска партия, която няма здрава ясна идейна основа.

Станишев отчете, че тази нощ левицата е загубила политическата и идейната опозиция.

„Запази позиции обаче конюнктурната опозиция. Ако погледнем състава на Националния съвет, имаме около 2/3 представителство на кохортата на Корнелия Нинова. Нинова ще има Национален съвет, който вече няма да й прави проблеми, няма да има спорове. Той ще бъде гумен печат. И около 1/3 са хората, свързани с Кирил Добрев, с пловдивската организация, които ще могат да оказват някакво влияние. Всички хора с критично мислене са извън този състав“, коментира Станишев.

Той изрази скептицизъм и по отношение на това дали ще се изпълнят поетите от Нинова ангажименти партията да спечели парламентарните и президентски избори.

Сергей Станишев, Георги Пирински и Валери Жаблянов вече не са в Националния съвет на БСП

Сергей Станишев, Георги Пирински и Валери Жаблянов вече не са в Националния съвет на БСП. Това стана ясно след като в 12:00 часа, на 50...

На въпрос дали ще се обтегнат отношенията между БСП и ПЕС заради различията на идейно ниво, президентът на европейските социалисти припомни за спора, възникнал с Истанбулската конвенция, и определи спора около конвенцията като фалшива новина и фалшива теза.

"Много пъти европейските социалисти са заявили, че компромис с ценности не може да има. Те имат много ясна политическа линия и всяка партия се оценява от гледна точка доколко отговаря на тези критерии. Не искам да кажа нищо конкретно. Казвам общата линия. Нашето политическо семейство е било критично към много партии в рамките на семейството, когато се виждат разминавания в ценностните неща", уточни той и добави, че от фундаменталните неща не бива да се правят отстъпления.

На въпрос как ще работи с Корнелия Нинова оттук нататък, Станишев заяви, че ще му бъде много по-комфортно да работи с нея, и подчерта, че вече няма какво да прави в сегашния Национален съвет.

„В този смисъл няма да има извинения за това, че някой й пречи за правилната политика. Правилната политика е формулирана, тепърва ще видим резултатите и в изборите и в управлението, защото това е най-голямото изпитание за БСП“, заяви Станишев и каза, че на Конгреса му е липсвала конкретика за нещата, която да грабне сърцата и умовете на хората.

Той призова БСП да се превърне в алтернатива и да има конкретен план за помощ на хората, ако искат да управляват в следващия парламент, който по думите му се очаква да бъде фрагментиран. Според него не е изключена бъдеща коалиция на БСП с "Демократична България", партията на Слави Трифонов, предава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика