X
 
 

Стартира предизборната кампания за евровота

Започва предизборната кампания за европейските избори, които ще се проведат на 26 май (неделя). От днес започват и предизборните радио и телевизионни предавания, за които ЦИК и СЕМ подписаха споразумение с правила за прозрачно и обективно отразяване.

В 751-местния Европейски парламент България има право на 17 депутати. До надпреварата ЦИК допусна 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент.

Вече са ясни имената на водачите на евролистите. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5.8%. Мандатът на европейските депутати е 5 години.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

Според изтегления от ЦИК жребий в бюлетината:

Под номер 1 е коалиция „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска партия“). Валери Симеонов е водач на кандидатската листа на коалиция „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска класа)“.

Под номер 2 е коалиция „Път на младите“ (ПП НДСВ и ПП Новото време). Водач на листата на "Път на младите" е председателят на клуба на младите българи от чужбина "Мулениум" Румен Чолаков

Под номер 3 е ПП ВМРО – БНД. Водач на листата на партия „ВМРО – Българско национално движение“ е Ангел Джамбазки.

Под номер 4 е независимият кандидат Ваня Григорова.

Под номер 5 е ПП „Партията на зелените“. Водач на кандидатската листа на партия „Партия на Зелените“ е Владимир Николов.

Под номер 6 е ПП ВОЛТ. Водач на листата на партията е Настимир Ананиев.

Под номер 7 е независимият кандидат Николай Ненчев.

Под номер 8 е независимият кандидат Венислава Атанасова.

Под номер 9 е коалиция „Възход“. В кандидатската листа на коалиция „Възход” водач е Емил Мечикян.

Под номер 10 е коалиция „Коалиция за България“ (ПП АБВ, ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали" и ПП "Възраждане на Отечеството"). В кандидатската листа на  „Коалиция за България“ водач е Боян Дуранкев.

Българска фирма доставя 3000 машини за европейските избори

Българската фирма "Сиела Норма" ще доставя 3000 машини за гласуване за европейските избори на 26 май. Това реши Централната избирателна...

Под номер 11 е независимият кандидат Десислава Иванчева.

Под номер 12 е ПП ГЕРБ. Както вече е известно, ГЕРБ и СДС се явяват заедно на евроизборите, като водач на листата е Мария Габриел.

Под номер 13 е коалиция „Демократична България – Обединение“. Водач на коалиция „Демократична България – Обединение“ е Радан Кънев.

Под номер 14 е ПП АТАКА. Водач на листата е Георги Димов.

Под номер 15 е независимият кандидат Минчо Куминев.

Под номер 16 е ПП ДОСТ.

Сметната палата събира данни за предизборните кампании

До 1 март участниците в изборите трябва да подадат в Единния регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ на Сметната палата първите данни за пре...

Под номер 17 е ПП „Пряка демокрация“. Водач на листата Петър Николаев Клисаров.

Под номер 18 е коалиция „БСП за България“. В кандидатската листа на коалиция „БСП за България“ водач е Елена Йончева.

Под номер 19 е ПП „Глас Народен“. Водач на листата е Венета Константинова Маджистрели.

Под номер 20 е ПП ДПС. Водач на листата на ДПС е Мустафа Карадайъ.

Под номер 21 е коалиция Движение „Заедно“. В кандидатската листа на коалиция Движение „Заедно“ водач е Александър Томов.

Под номер 22 е ПП „Българско национално обединение“.

Европейският парламент пуска уебсайт за резултатите от изборите

Европейският парламент създава уебсайт за резултатите от изборите, който съдържа всички резултати от минали европейски избори и е вече ...

Под номер 23 е коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. В кандидатската листа на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ водач е Веселин Марешки.

Под номер 24 е ПП „Движение 21“. Водач на листата е Данаил Георгиев.

Под номер 25 е независимият кандидат Христо Симеонов.

Под номер 26 е ПП „Движение презареди България“. В кандидатската листа на партия „Движение Презареди България“ водач е Димитър Байрактаров.

Под номер 27 е ПП „Възраждане. Водач на листата на партия „Възраждане“ е Цончо Ганев.

Милиони хора с увреждания ще бъдат лишени от глас на евроизборите

На 20 март Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) публикува информационен доклад, в който се представя актуалното състояни...

Предизборната кампания се води на български език.

Компанията "Сиела Норма" АД е победителят в обществената поръчка за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване с решение номер 193-ЕП, определена от ЦИК. Фирмата ще осигури и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент. Машинно гласуване ще има в една четвърт от изборните секции. ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика.

За осигуряването на машинното гласуване са предвидени 7 милиона и половина лева. Животът на една машина може да бъде около 15 години. За местните избори наесен трябва да се осигурят 6000 машини,

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Агитационните материали се поставят на определени от кмета на общината/района/кметството места. Заповедта на кмета се оповестява публично и се изпраща на районната избирателна комисия. Агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • кротко агънце 5 кротко агънце преди 3 месеца Профил на трол?
  Провай "на зъб" всеки мераклия за Европарламата - с ДОГОВОР ЗА МАНДАТ (поръчка) да овласти пряко нас, гражданите с всички най-силни права за пряк контрол и участие във всички власти на всички равнища! directdemocracy21c.eu/2018/08/20/%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B0% виж още ›› D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B7-2/
 • екс-канарче 4 екс-канарче преди 3 месеца Профил на трол?
  Само БУНТ, мирен и всенароден за пряка гражданска власт с най-силни права във всички власти! Какво друго ни остава в безправова мафиотска държава? directdemocracy21c.eu/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  ес СТИМУЛИРА ТАКЪВ ТИП УПРАВЛЕНИЕ ДЕТО Е РАЗВЪДНИК ЗА МОШЕНИЦИ И ЛЪЖЦИ. ес/ФОНДОВЕТЕ СА ЕДИН ТАКЪВ ИНСТРУМЕНТ. ЗА ТОВА И Е ТОЛКОВА ОБИЧАН ОТ дегенерати от КЛИКАТА *10111989. За това и искат да бутнат борисов/ един от ТЯХ/. ТЕ ДА ПРЕПИВАТ И ПРЕЯЖДАТ ВМЕСТО борисов и неговите дегенерати. ЕТО ГИ ГОРЕ В ЛИСТИТЕ.
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  ес е ЧУЖДО И НАТРАПЕНО БЕЗФОРМЕНО ТЯЛО ОТ ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА / КЛИКАТА*10111989 ПЛЮС негово нищожество мони мадридски към КОЕТО ИЗПИТВАM НАЙ НЕПОДПРАВЕНО ОТВРАЩЕНИЕ. НЕГОВИТЕ ЦЕННОСТИ СА ТЪРГОВСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА 3000 ЛОБИСТКИ ФИРМИ КРАЙ БЪРЛОГИТЕ МУ В Брюксел. ес е ПРОЕКТ НА ДЯВОЛА И ВРАТА КЪМ АДА/ BABYLON*UNITED WORLD GOVERENMENT/ аз МРАЗЯ ес ИСКРЕНО И ЛИЧНО BABYLON KE PADNE. F....F eu*nato F.... виж още ›› F
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ГЛАСУВАЙ НЕ ГЛАСУВАЙ. ВРАГ ДО НАРОДА ДО ВРАГ НА НАРОДА. Днес беше времето всички партии дето претендират , че са против опитите за федерализация на ес и издигайки лозунгът европа на НАЦИИТЕ да бъдат ЗАЕДНО. Те не са, но е хубаво , че ес се РУШИ НЕСПАСЯЕМО и реално тази европа на НАЦИИТЕ е задният двор на Провалистите европейци* Глобалисти. НАЦИИТЕ могат чудесно и без европа. ДАЙ БО виж още ›› ЖЕ СКОРО И 10111989 ОКОНЧАТЕЛНО ДА СДАДЕ ФРОНТ. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф. И СТОМАНАТА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Като не гласувате получавате същото. Затова №1.
  : 0 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Да така е , но СЕ ГУБИ ЛЕГИТИМНОСТА ЗА успелите благодарение на мизерната плутократична Компрадорска система. Ти казваш номер /1/и явно не ме четеш. Вие ли бе дето от 2014 легитимирате борисов бойко/ герб/ ,Днес през 2019 статистиката на България е също толкова плачевна , ако не е и повече от 2015.
  : 0 !
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...