Стартираха консултациите при президента, ГЕРБ сърдити, че не ги е поздравил

5958
Стартираха консултациите при президента, ГЕРБ сърдити, че не ги е поздравил
Снимка: Прессекретариат на президентството

Правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но на вас се пада отговорността да съставите правителство. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ГЕРБ. Партията е представена от Десислава Атанасова, Томислав Дончев и Даниел Митов.

Под каква подкрепа и каква форма, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи за намиране на възможна формула за решение за съставяне на кабинет. С поредица от въпроси президентът Румен Радев се обърна към коалицията ГЕРБ-СДС, които са първи на консултациите при държавния глава за съставяне на кабинет.

По думите му усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление.

За това са необходими оперативни и отговорни действия и от НС зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивост, настоя държавният глава.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че се явяват на срещата при президента с ясната отговорност, че пред държавата стоят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства и осъзнавайки отговорността и непосредствено след изборите, уведомили хората, че са готови да излъчат състав на МС, който много бързо може да започне ежедневната си дейност.

„Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от кабинет. Готови сме за предсрочни парламентарни избори“, категорична бе Атанасова.

Тя обаче настоя за баланс в отношенията и очаква патосът, който владее НС в първите дни да отмине и всички заедно да бъдат по-прагматични и да вземат решения с мисъл за държавата.

Президентът Румен Радев призова всички парламентарни групи да работят изцяло в рамките на своята отговорност, без да бягат от нея, но да не я и превишават. Аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, за които се търсят решения във възможно най-кратък срок и да имаме действащо, редовно и отговорно с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност, това е моята отговорност по Конституция, категоричен бе държавният глава.

Президентът Румен Радев не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление и не иска по никакъв начин да забърква президентската институция в този процес. Отговорността е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи, подчерта държавният глава. 

Пандемията не е отминала, съзнаваме нашата отговорност, каза Десислава Атанасова. Готови сме да съставим кабинет, очакваме, че в 45-ото НС ще има не просто демонстрация на сила. Очевидно е, че ГЕРБ ще бъде опозиция. Очакваме да връчите мандата ни, като на първа политическа сила.

"Очаквахме поне да ни поздравите за победата", каза още тя.

„ГЕРБ като първата политическа сила се явява тук с ясната отговорност, че пред държавата ни има множество предизвикателства. Очакваме, че в НС ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще е в опозиция. Ние сме готови с предложения за състав на МС“, заяви Десислава Атанасова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика