Става ли горещо около Пеевски – "Биволъ" говори за нов доклад срещу него, върви слух, че е пребит

39039
Става ли горещо около Пеевски – "Биволъ" говори за нов доклад срещу него, върви слух, че е пребит
Снимка: БГНЕС

"Булгартабак", като контролирана стрктура от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на движението Ахмед Доган, "изглежда" е създал "комплексна финансова, правна и логистична система за производство на цигари, които са официално изпращани към законни дестинации, но фактически са разпространявани контрабандно в региона на Близкия Изток – Ирак, Сирия, Иран и Турция". Така "вероятно" са били финансирани терористични организации, включително ПКК и "Ислямска държава" (ИДИЛ), като точните думи за връзката с ИДИЛ са "възможността ИДИЛ да е играч, участващ с такса или процент, е основателна хипотеза". Това е заключението на секретен доклад, публикуван от сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

Сайтът не дава информация кой точно е изготвил въпросния доклад, но твърди, че той е от 58 страници и вероятно е направен в края на 2016 година или началото на 2017 година. Съответно, в обширен материал е представен непълен превод на доклада.

Пеевски продал и хотел "Берлин"

Бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски се разделя не само с медийната си империя, но и с голяма част от имотните си владения, пише ...

Специално по отношение на това има или няма контрабанда на цигари с марка "Булгартабак" за Близкия изток през Турция, в доклада според "Биволъ" е написано, че турските служби предупреждавали "многократно" българските си колеги, но "не са предприети никакви действия за предотвратяването ѝ". Посочена е стратегическата точка за износ – пристанище Варна. "Повечето контейнери се превозват на кораби, които не отиват директно до дестинациите. Вместо това Булгартабак използва кораби, които работят предимно в Черно море и Източното Средиземноморие. Това означава, че товарът след това се претоварва на друг кораб, за да продължи маршрута си. Така пътуването отнема значително повече време. Скритото предимство тук вероятно е фактът, че извън пристанище Варна истинската дестинация не може да бъде потвърдена със сигурност, тъй като следата й може да бъде загубена", пише в превода на „Биволъ“.

Специално за български цигари и разпространението сред кюрдите и Северен Ирак е посочено името Салам Кадер Фарадж. "Биволъ" вече е писал за него и евентуалната му връзка с контрабанда от "Булгартабак", още преди 3 години – ТУК! А сайтът директно казва в сегашния си материал, че с публикацията сезира 45-тото Народно събрание и Временната парламентарна комисия за разследване на управлението на България за 10 години назад да направят обстойно разследване на приватизацията и дейността на "Булгартабак".

Припомняме, че не за пръв път в публичното пространство излиза доклад за контрабанда от "Булгартабак". Преди 4 години гръмна скандал с такъв доклад на турските служби (MIT), като чак след като публично се разшумя за него, МВР го поиска, а за тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров документът не се оказа приоритет. След това не последва нищо.

Междувременно, в сайта на Огнян Стефанов "Фрогнюз" се появи материал със заглавие, че Делян Пеевски е бил пребит в Дубай, вероятно от руски наемници и че състоянието му е наложило да бъде хоспитализиран в Швейцария. Actualno.com потърси пресцентъра на ДПС за коментар относно написаното във "Фрогнюз", но до публикуване на настоящия материал няма отговор на поставените въпроси. Припомняме, че Стефанов беше обявен от прокуратурата като едно от имената, за които държавното обвинение преди 9 месеца публикува записи на разговори с избягалия с в Дубай Васил Божков. След това няма публична информация Стефанов да е подведен под отговорност под някакво криминално обвинение.

Мехмед Дикме: ДПС без Пеевски ще бъде коренно различно

„В никакъв случай пътят, който изминахме не беше кратък и лек. Ние водихме разговори още преди два месеца с партии от десния поли...

Ответен огън

Друг интересен аспект относно интересите на Пеевски е публикация в свързвания с него сайт "Правен свят", която се появи и в "Епицентър", контролиран официално от Валерия Велева. Тя касае предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на коалицията "Изправи се! Мутри вън". Основното предложение е, ако са изтекли 2 години от старта на досъдено производство срещу обвинен в тежко престъпление и случаят още не е стигнал до съда, самият обвиняем да може да поиска това да стане незабавно. Същото важи и за обвинени в престъпления, които не са тежки, но там срокът е 1 година. В материала на "Правен свят" обаче има текст тип предупреждение как "облагодетелствани ще бъдат основно извършители на престъпления, чието разследване изисква множество процесуални действия, включително изпълнение на съдебни поръчки в чужбина, установяване и разпити на множество свидетели, изготвяне на експертизи и т.н.". Не е пропуснато и, че адвокат Николай Хаджигенов, който е един от депутатите, подписали се под предложението, бил в конфликт на интереси, защото е адвокат по наказателно право. Същото се отнасяло и за Татяна Дончева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика