Стефан Янев: Инфлацията излиза от прогнозните данни

8388
Стефан Янев: Инфлацията излиза от прогнозните данни
Снимка: БГНЕС

Инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването й да продължи, обезпокоителни са и цените на ел. енергията. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред бТВ.

В резултат на COVID-19 почти в цял свят бяха вкарани в обръщение много свежи пари. Само за ЕС говорим за суми от порядъка на 13 трилиона, част от тях отидоха за ваксините, но голяма част са влезли в обръщение в съответните икономики, добави Янев.

Свършили сме много работа, дори сме свършили работа, която е над очакванията за един служебен кабинет.

Янев заяви още, че не е чул президентът Радев да има желание да прави партия. "Двамата министри – Асен Василев и Кирил Петков вече не са министри, а редови граждани. Подкрепям всяка българска партия и бих ги подкрепил и тях. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв", обясни Стефан Янев.

Янев поиска от следващия парламент да е "градивен и ефективен"

Позволете ми най-напред да благодаря на президента за доверието и оценката на свършеното до момента от служебния кабинет. Доверие, коет...

По темата за смяната на трима министри в новия служебен кабинет, Янев каза, че имаме безпрецедентен случай в историята, един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет. Оценката за представянето на различните министри и защо са сменени с нови хора се дава от президента. Аз имах думата също. Не са давани негативни оценки за несправяне на министрите, има тяхно доброволно желание да се разделят с тези постове, допълни Янев.

Кухнята на вземане на решение включва не само президента Радев и моя милост, а ние сме минали дълъг път и както Радев се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, решението е общо, но решението накрая е на президента, защото той носи отговорност и подписва указ, добави Янев.

Конкретната оценка за работата на определен министър я правим, но се касае не толкова за оставането му на поста или неоставането му, а на база оценка на тежестта на сектора, подчерта още служебният премиер.

Мачкането на политически опоненти предполага, че нещо се случва перманентно и в ежедневието ни, в момента не знам да има такова оплакване. А това оплакване се характеризира само с онзи предизборен период, в който МВР каза в отчета си, че са предотвратили много опити за купуване на гласове. Това мачкане и тезата, че това се случва само в предизборния период, е малко трудно защитимо от гледна точка на партия, която и да е тя, не визирам ДПС или която и да е друга политическа партия, каза Янев.

Нека партиите да са внимателни, когато поднасят такива обвинения, защото излиза, че донякъде те се самообвиняват, коментира Янев тезата на ДПС, че сегашният служебен кабинет мачка политически опоненти. Не мисля, че работата на МВР е да стресира хората, добави още той.

Радев похвали новия стар служебен кабинет и поиска укрепване на държавността

Може да погледнем с удоволетворение към месеците, през които носехте отговорност за управлението на България. С тези думи президентът Р...

В енергетиката има нужда от сериозна стратегия, която да бъде обединяваща за всички политически сили и приета от парламента със сериозно мнозинство.

Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. Трябва да ни стратегия, чрез която след 5 или 10 г. да постигнем резултати и да имаме евтина енергия, отбеляза Янев. КЕВР има лимити не може да държи цените в подходящ тренд така че да не влиза сериозно в джоба на българина, а бизнесът в същото време е на нерегулиран пазар.

Утре имаме среща с големите енергопотребители, с КЕВР, с Българската независима енергийна борса и с Министерството на енергетиката, защото между тези основни играчи на борсата, там е пресечната точка и мнението на всеки един от тях трябва да бъде чуто и да се търсят решения. Има основания да се смята, че до голяма степен това, което борсата прави на определен процент да се включват краткосрочни договори спрямо дългосрочните, е неправилно според едната страна. Другата страна пък иска да има дългосрочни договори и тези интереси трябва да седнат на една маса, допълни Янев.

Говорейки за бъдещи планове, за следващите 3-5 месеца или 5г. не можем да построим нова ядрена или газова мощност, не можем да построим никаква мощност, коментира Янев. За АЕЦ Белене той каза, че реакторите ги имаме, но не е толкова просто. Самият икономичен процес отнема години. И ние като общество и като отговорни представители на парламента и правителството, не сме намерили ясна позиция да кажем искаме или не искаме такъв или друг вид проект. Възможността да развиваме енергетиката си, така че да осигурим евтина енергия за собствения си бизнес, я пропускаме, коментира още Янев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика