Стефан Янев: Нередностите в МО са в резултат на неефективно управление

2213
Стефан Янев: Нередностите в МО са в резултат на неефективно управление
Снимка: БГНЕС

Повечето от констатираните нередности, поне моето впечатление е такова, са в резултат на неефективно управление и липсата на достатъчно компетентност и експертиза в предишното политическо ръководство. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, предаде БГНЕС.

На практика проблемите, които има в администрацията и грешките й, Янев ги отдава до голяма степен на това, че е била скъсана връзката между политическото ръководство и военната експертиза. Администрацията е била поставена в условията на някакъв вакуум – управленски. В момента се опитват да премахнат този стрес.

Поредна рокада на върха в Министерство на отбраната

Освободен е шефът на Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" към Министерство на отбраната Петър Манолов. Информа...

„Имаме разбирателство, имаме огромна необходимост да възстановим доверието и авторитета на военната експертиза. Това ни е задачата на този етап“, заяви Янев.

Той даде пресконференция по актуални въпроси и на нея отново посочи цифрите след анализа на обществените поръчки в МО. Проверени са над 100 поръчки, не са реализирани над 30. От останалите 82, проблемните са около 45. По 9 от тези процедури са установени индикатори, с които да се занимава прокуратурата, други 36 са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция и се чака тяхното произнасяне.

Констатирано е късно утвърждаване на Годишния план за обществени поръчки и многократно коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги, а това създало предпоставки за забавено стартиране на някои обществени поръчки в МО. Сред примерите, които даде за това е поръчка за предмет доставка на хранителни продукти и напитки. От август 2015г. досега пък са доставяни храни и напитки за определи структури от МО без обществена поръчка. През 2016г. са сключени 4 договора за доставка и купуване на акумулатори.

Извън този доклад МО проверява или в бъдеще ще проверява сключен договор с независима частна социологическа агенция за представително проучване на обществените нагласи към армията. Не е представен крайният резултат от това проучване. Друг договор е сключен с частна фирма за консултантска услуги за подбор на човешките ресурси и промяна на устройствения правилник на МО.

МО: Погрешно внушават, че се увеличава присъствието на НАТО в Черно море

Министерството на отбраната продължава да развива приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за ув...

Air Policing

Според Янев Николай Ненчев е внесъл в НАТО концепция за съвместна въздушна охрана, която щяла да задължи България да плаща между 8-12 млн. лв. за определен период от време. Въпреки това не е имало плащане за съвместната охрана в седмицата в началото на септември, когато двойка самолети на САЩ охраняваха заедно с български МиГ-ове. Тогава САЩ са си поели разноските за техните самолети, а България - за своите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика