Стефан Янев призова партиите да не бягат от коалиция

1231
Стефан Янев призова партиите да не бягат от коалиция
Снимка: Getty Images/Guliver

Време е от политическо говорене да се премине в политическо действие. Именно в това политическо действие ще проличи отговорността, готовността на политическите сили да работят в обществен интерес, в интерес на България. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред журналисти в началото на днешното редовно правителствено заседание. 

По думите на премиера в тази готовност на политическите сили и в тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските граждани, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение.

Радев: Ще връча мандата, когато партиите са готови

Денят на връчването на мандата на първата политическа сила за съставянето на правителство ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че ...

Служебният премиер Стефан Янев призова партиите, които участват в разговори за съставяне на правителство, да сключат публично коалиционно споразумение с ясни правила и ангажименти.

Според Янев, опитът да се избяга от думата "коалиция" води партиите към неясни отношения под формата на "обединения" без ясни ангажименти и отговорности. Той изрази задоволство, че партиите припознават ангажиментите за борба с корупцията, развитие на икономиката и подкрепа за бизнеса.

"Време е да кажем, че е необходимо от политическо говорене да се премине към политическо действие и от това ще проличи готовността на партиите да работят в интерес на България. В това ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели. Вижда се и неща не толкова положително: думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание "обединение". Разбирам, че думата "коалиция" е натоварена с негативна конотация, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила, за взимане на решение и отговорност от политическите субекти. В този смисъл очаквам политическите партии да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности за реализиране на обществения интерес. Призивът ми е в действие в точно тази посока. Всички тези политики да бъдат в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в посока обществения интерес", каза Стефан Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика