Световните медии за изборите у нас

3035
Световните медии за изборите у нас
Снимка: БГНЕС

Българската дясноцентристка партия "Граждани за европейско развитие на България", която е по-известна с акронима си ГЕРБ, спечели парламентарните избори в неделя, сочат екзитполовете, пише американското издание The Wall Street Journal.

Предварителните резултати са удар за опозицията, които се стреми да насочи народа на страната, която е в Европейския съюз, по-близо до Руската федерация. Резултатът удовлетворява тези, които желая поддържане на близки отношения с Общността, смята авторитетното американско издание, цитирано от Агенция "Фокус".

Неофициалните данни от парламентарните избори в България показват победа за партията на Бойко Борисов, Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), предава и македонското онлайн издание „Република“.

Нито една от участвалите във вота партии не печели достатъчно подкрепа за самостоятелен кабинет, затова се очаква да състави правителство, както и преди две години - коалиция между ГЕРБ, патриотите и реформаторите (бел. ред. - македонската медия не отчита, че "Воля" не е Реформаторския блок). Въпреки това, се очакват и гласовете от българската диаспора в 70 държави, около 150 хил. гласа, които могат да повлияят на резултатите.

Докато България се подготвя за председателство на Европейския съюз, правителството и опозицията вероятно ще се застъпят за край на санкциите срещу Руската федерация, коментира онлайн изданието на базирания в Брюксел вестник New Europe.

Българската дясноцентристка партия ГЕРБ поднови своята хватка на правителството в България, Бойко Борисов вероятно ще оглави своя четвърти кабинет в рамките на пет години. Правителството на Борисов подаде оставка през ноември след поражение на президентските избори в страната.

Проруски и протурски консенсуси изглежда се заформят в българската политика. Опозиционната Българска социалистическа партия (БСП) водеше кампания въз основа на проруска платформа, като обещаваше да сложи край на санкциите срещу Русия. По време на среща на върха във Варшава през юли 2016 г. партия ГЕРБ се противопостави на сформирането на черноморски флот на НАТО. Крайнодесните Обединени патриоти също имат силно проруска програма. Силната проруска програма би могла да бъде един от резултатите (от парламентарните избори в неделя - б.пр.), докато България се подготвя да поеме председателството на ЕС през 2018 г.

В Асеновград гласуваха 55% от избирателите

Точно 55% от асеновградчани упражниха своя вот днес. Или това са малко над 32 600 човека от близо 59 700-те души, имащи право на глас в...

Лидерът на Българската социалистическа партия (БСП) Корнелия Нинова призна поражението си на парламентарните избори и поздрави своите основни съперници от партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) за победата, предава руската информационна агенция РИА Новости.

„Искам да поздравя ГЕРБ за победата. Ако ни извикат на преговори за съставяне на коалиция, ние няма да участваме в тях. В политиката има фундаментални неща, нашите програми сериозно се различават, ние представляваме алтернатива на ГЕРБ“, заяви Нинова.

Лидерът на политическа партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) Бойко Борисов изрази своята готовност да състави ново правителство в страната, предава руската агенция ТАСС. По данни от екзитполовете, на предсрочните парламентарни избори за Народно събрание на България дясноцентристката партия получава около 33% гласове, изпреварвайки основния си конкурент Българска социалистическа партия (БСП) с между два и четири процента.

„Днешният резултат потвърди, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението на страната. Надявам се, че ще успеем бързо да съставим правителство, за да отговорим на очакванията на гражданите“, заяви председателят на ГЕРБ

Екзитполовете показват, че българите са подкрепили Бойко Борисов, който беше два пъти премиер, в предсрочните избори, съобщава и Deutsche Welle. С новодошлите популистки групи, които също печелят мандати, Борисов трябва да състави стабилна коалиция от фрагментирано законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика