Съдът отряза Манолова за повторно преброяване, засега (ВИДЕО)

3834
Съдът отряза Манолова за повторно преброяване, засега (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

 

Софийският административен съд не разреши засега повторно преброяване на бюлетините от местните избори за кмет на София.

Тръгва делото за касиране на кметските избори в София (ВИДЕО)

Вотът за кмет на София влезе в съда. Днес е делото на Мая Манолова за касиране на изборите. На 11 ноември Манолова внесе 11 тома с док...

Днес беше първото заседание по делото на Мая Манолова за касиране на изборите. Ето какво каза тя на излизане от съдебната зала: 

"Съдебното заседание беше дълго. Ние сме направили множество доказателствени искания , десетки доказателствени искания, голямата част от тях бяха уважени. За съжаление засега не беше уважен искът за повторно преброяване на бюлетините в посочени секции, но тъй като с допълнителна молба сме посочили многобройни нарушения в над 100 секции, съдът определи, че ще се произнесе на следващо съдебно заседание, т.е. Възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно произведени остава, ако съдът допусне преброяване във въпросните секции.

Също така и по отношение на секциите, в които има направени възражения и в които има подадени жалби за купуване на гласове, което сме уточнили пред съда. Също така се надявам, че такава възможност ще ни бъде дадена и по отношение на протоколите от секционните избирателни комисии, които са абсолютно празни и там липсват резултати за двамата кандидати. Така че възможността да има броене поне в част от секциите, в които има груби манипулации на изборния процес при броенето остава. Можем да изразим по-подробно становище след като се запознаем с протокола, тъй като сме направили десетки искания.

С 14 класьора доказателства Мая Манолова поиска касиране на вота в София

Жалба за нередности в изборите с искане за касиране на вота в София внесоха в Общинската избирателна комисия гражданският кандидат за с...

Важно е, че съда допусна експертиза по отношение на това как са съставяни избирателните списъци и как са включвани граждани в тях. Ние твърдим, че има много сериозни нарушения по отношение на 7000 граждани на държави – членки, които неправомерно са включени в изборните списъци, по отношение на т.нар. Техническа грешка със 1010 хиляди избиратели между двата тура, с многобройните дописвания под черта. Изобщо въпросът с избирателните списъци също ще бъде предмет на съдебна експертиза, което е крачка напред. Трябва да бъде разобличен този начин, по който се изготвят избирателните списъци и това да предотврати подобно поведение за следващи избори. Със свидетели ще покажем и тежките нарушения на изборните правила при приемането на протоколите в общинската избирателна комисия. Смятаме и твърдим , и така пише в Изборния кодекс, че би следвало те да бъдат отваряни пред общинската избирателна комисия въпросните протоколи от секционните избирателни комисии, в присъствието на член от общинската избирателна комисия. Това е правено в нарушение на закона от сътрудници, назначени от общинската избирателна комисия, които твърдим, че са служители в голямата си част на столична община. Които в нарушение на закона са участвали в отварянето, поправките, дописванията, корекциите в тези протоколи.

Тежко нарушение на международните стандарти за честни избори е и недопускането на застъпници и наблюдатели, които пряко да следят как се приемат протоколите. Ще го докажем и със свидетели, и със схемата по приемане на протоколите, която е била приета от общинската избирателна комисия и която не допуска визуална възможност на малкото допуснати застъпници, по един на страна, да имат поглед и да следят какво се случва в зала „Арена Армеец“.

Нашето твърдение е, че съвсем свободно се е нарушавал законът. Което ще докажем в следващото съдебно заседание. Смятаме, че нарушенията са достатъчно тежки, даже формалният сбор на 7000 недействмителни, 7000 дописани в избирателните списъци, 7000 купен ромски вот, ако съберем всички тези нарушения, те дават резултат, който е много по-голям от разликата между двамата кандидати. Тук оставям настрана факта, че 900 протокола са коригирани в нарушение на закона от технически сътрудници, които не са длъжностни лица и нямат право на това. Т.е. какви са размерите на щетите от начина по който общинската избирателна комисия е организирала изборите и приемането на протоколите тепърва ще видим. Готови сме да предоставим на медиите жалбата с многобройните доказателства, за да иматен непосредствена възможност да се запознаете с изборните нарушения".

На 11 ноември Манолова внесе 11 тома с доказателства за манипулиране на изборните резултати. Тя представи и близо 900 протокола и изборни книжа с твърдение, че са доказателство за нарушаване на закона.

Проф. Михаил Константинов: Има масови грешки от избирателите при бюлетината за общински съветници

Наблюдават се масови грешки от избирателите при бюлетината за общински съветници на местни избори. Това каза в интервю пред „Фоку...

Манолова изгуби битката за кмет на София с малко над 5%. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика