Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативни жилища на роми от Войводиново

5184
Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативни жилища на роми от Войводиново
Снимка: Гергана Иванова/Actualno.com

Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства и децата им, които бяха изгонени от Войводиново. Такова е решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който гледа жалбите на общо 55 души, които принудително напуснаха домовете си в началото на януари тази година и заведоха дело срещу държавата.

Европейският съд е определил привременни мерки, които българското правителство трябва да изпълни незабавно спрямо 16 души. За Дарик председателя на Хелзинкския комитет Красимир Кънев обясни, че въпросните три семейства с около 10 деца под 12- годишна възраст, пребивават в нечовешки условия, застрашаващи здравето и живота на най-малките.

Битият командос от Войводиново разказа публично своята версия за случилото се

Не съм ги псувал, не съм им посягал. Това заяви жестоко пребитият командос ефрейтор Валентин Димов, заради който пловдивското село Войв...

Според кмета на Войводиново обаче решението на съда е без значение пред това, което искат хората от селото.

Тежка беше атмосферата в пловдивското село Войводиново ден, след като 33- годишният командос Валентин Димов бе жестоко пребит след забележка към двама ромски младежи на пътя.

Димов прекара дълго време в болница в тежко състояние, напрежението между българи и роми във Войводиново ескалира, стигна се до протести и събаряне на част от къщите им. Останалите стоят празни, тъй като местните жители категорично отказват да допуснат доскорошните им обитатели отново да се върнат в селото.

Междувременно обаче 55 от изгонените роми, които бяха настанени временно в пловдивския кв. „Столипиново” отправиха жалби до ЕСПЧ за нарушаване на човешките им права. Делото все още не е приключило, но вчера европейските магистрати са постановили спешни мерки, които българското правителство да изпълни спрямо 16 от жалбоподателите.

Войводиново протестира, жена си спомня как Асен е крещял: "Остави ме да го довърша!"

Десетки недоволни се събраха отново на протест в пловдивското село Войводиново. Протестните действия засега преминават мирно. Хората ис...

„Решението казва, че тези 16 лица трябва да бъдат незабавно настанени в подходящи условия, тъй като те в момента се намират, и по точно децата, в условия, които представляват нечовешко и унизително отнасяне, което е забранено от Европейската конвенция по правата на човека“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

Кметът на Войводиново Димитър Тосев заяви за Дарик, че независимо от решението на съда, жителите на селото са категорични в решението си и няма да допуснат ромите да се завърнат обратно. По думите му общината също няма възможност да им осигури подслон:

„Каквото и да реши съдът, решават хората от селото, а те не желаят връщане, така че ще има много неприятности в бъдеще, ако по някакъв начин това бъде реставрирано. Общината няма никакви жилища, и кметството абсолютно никакви. Бюджет нула. Или там бюджет за ток, за вода. Те са живели досега на гърба на това общество. Сега е време да се отърси България и да тръгнат. Да, ще страдат, но ще тръгнат в правилната посока. Ако не им харесва, да си намерят друго място за живеене. Аз съм казал, че ще им платя транспорта от България до където решат.“

Освен да осигурят подслон на 16-те души, властите трябва да придвижат и молбите им за общински жилища, които са подали в средата на февруари до кмета на Марица. Досега те не са получили отговор, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика.

Войводиново на бунт срещу условните присъди на ромите, пребили командоса

Жителите на Войводиново възобновяват ефентивните протестни действия тази вечер. Причина за решението е условната присъда, която по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика