Съпругата на загиналия Валентин Терзиев иска отговори от Министерството на отбраната

3163
Съпругата на загиналия Валентин Терзиев иска отговори от Министерството на отбраната
Снимка: БГНЕС

Валентин Терзиев е бил подготвен за задачата си. В това увери публично служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той се срещна със съпругата на загиналия преди три месеца пилот.

Димитрина Попова дойде със сина си и с адвокат на разговора с ръководството на Министерството на отбраната и висшите военни. Сред основните въпроси, които тя зададе публично, беше как съпругът ѝ е бил посочен за изпълнените на задачата и дали е бил подготвен за това. 

От военното командване обясниха, че пилотите трябва да бъдат готови за изпълнението на задачи. А от обяснението на командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев стана ясно, че подполковник Валентин Терзиев е човекът, който прави тактическия замисъл по поразяване на мишената.

Ексклузивно: Говори съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев след доклада за катастрофата на МиГ-29 (ВИДЕО)

“Нарушени са всички мерки за безопасност по време на обучението. Това разбрах от доклада на военна полиция за причините довели до...

От цялото обяснение, което дадоха дори и представителите на военните, стана ясно, че полетът на подполковник Терзиев е бил следен. Но самият Терзиев в определен момент е трябвало да дава данни, за да се прецени дали е безопасно да бъде прекратен.

Според командира на ВВС ген. Димитър Петров Терзиев не е трябвало да слиза под 2000 метра височина, но само той е знаел на каква височина е, а не и хората на земята.

Полковник Петко Василев, човекът от ВП, който е правил доклада, проверката и е бил в Русия при разчитането на „черната кутия“, каза, че това не е пилотска грешка, защото подполковник Терзиев също не е бил наясно със ситуацията. Той уточни, че светещите мишени действително са за употреба през деня, но инструкцията им за употреба не забранявала и употребата за нощни учения.

Данните от „черната кутия“ съвпадат с данните от наземните уреди. Имало разлика от секунда. Полковник Василев обясни, че Русия е използвала по-модерна технология за разчитане на данните, а ВП няма намерения да прави второ, сравнително с първото разчитане, въпреки че модулите от кутията са в България.

Жената на загиналия пилот попита президента ще има ли честно разследване за инцидента

"Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МИГ29 (а такова ще има), защото всички свързани лица са с Ваша проте...

По време на срещата Димитрина Попова зададе и въпроса дали ще се прави служебна проверка - да се търси отговорност на някого от командването. Министърът на отбраната Георги Панайотов обясни, че би могло да се започне проверка, но в момента разследването е в прокуратурата.

Министерството на отбраната изрази готовност да даде на Попова поне документите, които не са засекретени. С пълния комплект на документите от „Военна полиция“ разполага парламентът. На тази база ГЕРБ повдигнаха серия въпроси.

Панайотов оцени работата на подполковник Терзиев и призова, когато се отправят обвинения, те да не рефлектират върху пилотския състав.

Беше съобщено, че вчера е имало случай за отлагане на изпълнение на задача. Причината – опасност от птици по преценка на пилота. Задачата била изпълнена по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагаев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика