Тайните актове на Цацаров и Гешев вече са явни, но не всички

11277
Тайните актове на Цацаров и Гешев вече са явни, но не всички
Снимка: БГНЕС

Тайните актове на двама главни прокурори – Сотир Цацаров и Иван Гешев (той е действащ обвинител номер едно на България), вече са публикувани на сайта на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Става въпрос за общо 25 акта, като те категорично показват как главният прокурор влияе върху работата на останалите прокурори. Актовете са издадени съгласно чл. 138, т. 6 от Закона за съдебната власт, а именно – писмени инструкции и указания, които главният прокурор издава, защото „осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи за точно и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата”.

Иван Гешев се изнесе от резиденция "Бояна"

Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна”. За това информира Свободна Европа, след&n...

От БХК напомнят, че година и половина прокуратурата не искаше тези актове да бъдат публикувани публично. През месец май, 2021 година, БХК публикува списък с актовете на главния прокурор, повечето от които не са достъпни публично. Това стана след като Административен съд – София-град отмени, както мълчаливия, така и изричния отказ на прокуратурата. След като се сдоби със списъка, БХК поиска достъп до съдържанието на актовете в него, както и до още няколко акта (сред които указанието, блокирало достъпа на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства до прокурорски преписки), за чието съществуване има данни в различни доклади на прокуратурата. Прокуратурата отново отказа. Съдът отмени и този отказ, и прокуратурата беше принудена да предостави документите.

"Списъкът, който ни беше предоставен в изпълнение на съдебните решения изглежда непълен. Остава съмнението, че главният прокурор може да укрие своите актове, въпреки съдебните решения, осъждащи го да ги предостави", коментира адвокат Диана Драгиева от Програмата за правна защита на БХК, водила делата срещу прокуратурата. А причината за тези думи е, че от общо 25 акта, Хелзинкският комитет публикува 21, защото с толкова разполага.

По-интересните указания

Такова е петото указание, което касае корупционни престъпления и организирана престъпност, както и престъпления с евросредства. Изрично е посочено, че „горестояща прокуратура оказва засилена методическа и организационна помощ“ на наблюдаващ прокурор от първоинстанционна прокуратура – това е специален надзор.

Пиарката на Борисов "Севи" и куп въпроси към нея. Коментар на адвокат Янкулов

Адв. Андрей Янкулов коментира как се отразяват разкрития за електронно общуване на публични личности и длъжностни лица по повод последн...

Що се отнася до указанието за СРС-тата, то е номер 23 в списъка. Там пише, че проверяващите от Бюрото трябва да имат достъп до информация с гриф "Строго секретно", както и се уточнява изрично кои документи за СРС (например искане, разрешение, протокол за унищожение) могат да искат - извън тях не може да се искат други. Освен това: "Преценката на доказателствата и на резултатите от водените действия по разследването е изцяло извън правомощията по закон на НБКСРС. Това се отнася и за: документите, на които се основава искането за използване на СРС по смисъла на чл. 15, ал. 3 ЗСРС; резултатите, получени в хода на прилагане на СРС, предоставени на хартиен или друг носител, по смисъла на чл. 25 ЗСРС; получените веществените доказателствени средства (ВДС). При направено писмено искане в хода на проверката за запознаване и с доказателства по делото, включително и с веществени доказателствени средства, придобити по реда на ЗСРС, компетентен да се произнесе е само наблюдаващият прокурор".

От друга страна още не са публично известни указанията, при които е организирана работата на прокуратурата при провеждане на избори и референдуми (18-ти акт в списъка). Също така неизвестни са и указанията за организация на работа по преписки и досъдебни производства за домашно насилие и закана за убийство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика