Теменужка Петкова: Ако не бяхме платили на американските централи, щяхме да дължим милиарди

1044
Теменужка Петкова: Ако не бяхме платили на американските централи, щяхме да дължим милиарди
Снимка: БГНЕС

Изненадана съм от позицията на Румен Петков за бъдещо поскъпване на тока заради заема за американските „Марици”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Петкова посочи, че с АБВ и конкретно с депутата Кирил Цочев, член на енергийната комисия в парламента, активно са говорили и обсъждали междуфирмената задлъжнялост в сектор „Енергетика”, която е довела до вземания по веригата и изчакване да се покрият дългове. Никой не иска да каже какво щеше да се случи, ако НЕК не си беше платила задълженията към американските централи. Ако не бяхме платили, по договора с централите има неустойки – малко над 3 млрд. лева, подчерта Петкова. Просрочените задължения на НЕК към двете централи бяха 1,142 млрд. лева. Малко над 350 млн. лева отидоха за разплащане към „Мини Марици Изток”, а над 700 млн. лева отиват директно към двете централи.

Петкова се надява преди Великден НЕК да плати на американските централи

Може би до 25-26 април НЕК ще се е разплатил с американските централи. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка ...

Няма риск да се повиши цената на тока, защото НЕК не е платила на американските ТЕЦ-ове, категорична беше Петкова пред bTV. Тя все пак не пропусна да подчертае, че КЕВР решава каква да е цената на тока.

Относно посещението в Китай енергийният министър коментира, че Пекин е проявил интерес да участва в изграждане на седма мощност в АЕЦ Козлодуй. Посещението в Китай беше работно, за да се види какви са възможностите. Нашето правителство е отговорно и не иска да повтаря проекти като Белене и Цанков камък, стана ясно от думите ѝ.

На въпрос дали правителството ще падне, Петкова беше категорична – кабинетът е стабилен, на всички това е ясно. Енергийният министър изрази изненада от оставката на Ивайло Калфин, като не пропусна да се включи в тона на похвали към вече бившия социален министър. Имахме конструктивен диалог за помощите за енергийно бедни. Г-н Калфин знаеше, че това правителство е отговорно, подчерта Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи и, че в блок „Нептун” в Румъния са открити 64 млрд. куб. метра газ и затова има надежда за сериозни залежи и на наша територия. До 4-5 месеца ще е ясно какъв може да е обемът на „Хан Аспарух”.

На изпроводняк Калфин заговори за общ кандидат-президент на АБВ и БСП

Бих се радвал да видя общ кандидат на БСП и АБВ на президентските избори. Това каза бившият вече министър на социалната политика Ивайло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com