Теменужка Петкова подава оставка

8410
Теменужка Петкова подава оставка
Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка. Това съобщи репортер на Actualno.com директно от парламента.

Причината за решението на Петкова е сделката за продажбата на българския бизнес за ЧЕЗ. "Понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения, да има поводи за съмнения за сделката и да се намесва името на премиера - аз се чух с него и обявих, че в такава една ситуация, като се появи информация за някакви проблеми или влияния, въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Разговарях с него и депозирах своята оставка, той ще реши дали да я приеме", заяви тя.

Цветанов и Горанов: Теменужка Петкова е достоен човек

Теменужка Петкова е достоен човек и това е лично нейно решение. Предстои да се събере коалиционният съвет, за да решим как ще действаме...

"Още миналата година имаше въпроси (бел. ред. - дали Петкова е кума на собственичката на купувача на ЧЕЗ), когато се завъртя, че фирма с тази дама участва в процедурата. Аз тогава казах, че тези хора (бел. ред. - Гинка Върбакова и Славчо Върбаков) ги познавам от 20 години, но не съм им кума", добави енергийният министър.

Предистория

Припомняме, че официалното съобщение за одобрената продажба на българския бизнес на ЧЕЗ стана факт вчера, 22 февруари. Като купувач беше посочена българската компания "Инерком България" ЕАД. Справка в Търговския регистър показва, че "Инерком България" ЕАД има уставен капитал от 50 000 лева. Фирмата е основана през септември, 2017 година т.е. няма дори половин година, откакто съществува. В борда на директорите личат имената на Гинка Върбакова и Малина Върбакова, като Гинка Върбакова се води и представител на компанията.

Според "Капитал" Петкова е кума на Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо. Върбакова е едноличен собственик и на фирма "Инерком" ЕООД, която е създадена през 2016 година и има уставен капитал от 2016 година. Тази компания е едноличен собственик на "Инерком Груп" ЕАД, като "24 часа" твърди, че там акционер е бил фондът "Патрониус 3", където дял има бившият министър на околната среда на Чехия Павел Дробил. Дробил беше принуден да подаде оставка като министър през 2010 година след страхотен скандал заради опит да прикрие корупционни практики. Фондът обаче се оттеглил в средата на миналата година.

Делян Добрев за продажбата на ЧЕЗ: Стори ми се фалшива новина

Не знам дали е вярно, че има връзка между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Гинка Върбакова, собственикът на купувача на бъ...

Бъдещето на сделката

По думите на Петкова, ЧЕЗ не са искали позицията на бългаската държава относно продажбата на българските си активи. Процедурата е проведена по чешкото законодателство, стана ясно от изказването на Петкова. Тя подчерта, че тепърва българските регулаторни органи (КЗК, КФН и КЕВР) ще се произнесат по отношение на сделката и че няма значение, че Чехия като държава е избрала даден купувач (бел. ред. - ЧЕЗ е чешка държавна компания). И добави, че ДАНС също ще извършат проверка на сделката.

Дали държавата е по-добър стопанин и трябва да купува частни търговски дружества? Моят отговор е – не. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира сделката за българския бизнес на ЧЕЗ.

Според него тежката дума тук е на КЕВР и КЗК. "Мен няма причина да ме притеснява, защото ако има работещи институции, е без значение кое на кого е", добави финансовият министър.

ЧЕЗ одобри продажбата на българския си бизнес

Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил сделката с компанията "Инерком България" ЕАД за продажбата на активите ѝ в Бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика