Томислав Дончев: Бюджетът за догодина не е разоряващ

3230
Томислав Дончев: Бюджетът за догодина не е разоряващ
Снимка: БГНЕС

"Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим, е едновременно правилно и едновременно неправилно.Днес е даден шанс за институционален дебат върху един от най-важните закони в дързавата – закона за държавния бюджет. Институционален, с участие на най-важната политическа фигура в държавата – президента. От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този дебат, подкрепяйки го с наши аргументи". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с изказването на Румен Радев във връзка с бюджета. Дончев сравни изказването на Радев с "Котката на Шрьодингер", която е хем жива, хем не е. “Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разоряващ".

В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция, каза още той и допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%. "Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от страните в ЕС, каза той.

Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и експерти от други министерства говориха на пресконференция за проектобюджета на държавата за следващата година.

"За 2020 г. и 2021 г. мерките ще бъдат на стойност 2.5% от БВП", обясни Дончев.

Министърът на образование Красимир Вълчев заяви, че бюджета има безпрецедентен ръст на разходите в образованието. "Чухме, наливаме средства в нереформирани сфера, че са безсмислени. На всички тези икономисти и политици им отговарям. Разходите на образованието са с най-голяма обществена възвръщаемост. Всички работещи в системата на образование ги обиждат твърденията, че системата е нереформирана", каза още той и допълни, че са извършени реформи във всички сектори.

"Проблемите в образованието са следствие от това, че в минали години сме пестели от образование. Най-голямата кражба би било днес да се спести от към образование", добави министърът.

"Трябва да водим разговори по теми за бъдещето и то позитивни разговори, и това е най-често чрез темата за образованието", призова Вълчев.

Вицепремиерът Дончев заяви, че добрият държавник трябва да мисли за бъдещите поколения.

"Това е бюджет за хората. Запазваме най-ниските данъци, втори най-нисък дълг. Кога президентът Радев е искрен - когато съгласува бюджета или като го критикува ? ", попита министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. "463 млн. се дават за отглеждане на деца - това разхищение ли е ? Не отговаря ли на нуждите, които имаме в момента ? 390 млн. се дават за месечни помощи за отглеждане на дете. Популизъм ли е да искаме децата да ходят на училище и да обвързваме помощите с ходенето на училище", попита отново тя.

"Нашите критици трудно биха могли да намерят смислен отговор. 47 млн. ще се дадат за хранителни продукти в помощ на пенсионерите. Кражба на бъдеще би било ако нямаше инвестиции в социална политика, образованието и здравеопазването", каза още тя.

"Голяма част от мерките за родителите и пенсионерите имат антикризисен характер. Тези мерки са разчетени и има достатъчно средства за тях", обясни вицепремиерът Дончев. По думите му може да се прави детайлно тълкуване какво е имала предвид администрацията на президента.

От здравното министерство обясниха, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи, осигуряване на възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект".

Експерт от министерството на финансите допълни, че в условията на криза бюджета води антициклична политика. "Дефицитите са свързани с ковид мерките, като повечето са насочени към хората, бизнеса и инвестициите", каза още тя.

От министерството на земеделието заявиха, че с бюджета ще се гарантира запазването на доходите на земеделските производители. "За тази година плащанията ще достигнат 1,7 млрд. лева и са осигурени 400 млн. лева за преодоляване на кризата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика