Томислав Дончев: Има нужда от смяна на икономическия модел

2617
Томислав Дончев: Има нужда от смяна на икономическия модел
Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на „икономиката на ишлемето“.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира скорошната оставка на земеделския министър Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност, коментира оставката на земеделския министър вицепремиерът Дончев.

Томислав Дончев: Проблемът с корупцията трябва да бъде решен от всички

"България има проблем с корупцията и той трябва да бъде решен от всички – на първо място от правораздавателната власт, после и от...

"Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение. Смените в отбора са си практика, не само във футбола, а и в политиката", заяви Дончев.

Ако някъде има „дерибейство“ с горите, искам да науча - така вицепремиерът коментира думите на Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите. Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите на вицепремиера Дончев партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с Обединените патриоти е била необходима и носи известни минуси.

Томислав Дончев призна, че има желание да се разбере кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина.

Дончев допълни, че вярва, че прокуратурата иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно. "Това е трудна битка. Спор няма, че поне трябва да бъде започната", каза той.

Томислав Дончев: Идните години много бизнеси ще фалират

Няма разделение в ГЕРБ. Ние сме един отбор, всичко друго е спекулации. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на БГ...

Томислав Дончев заяви, че чужди инвестиции има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите. "Растежът на България е малко по-висок от средноевропейския, но е недостатъчен, за да достигнем Европа бързо.

Има нужда от смяна на икономическия модел", заяви Дончев. Той изтъкна, че това е обществен процес, в който не само държавата има роля. "Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда", обясни той. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието.

Една от готвените промени в тази насока е промяна на начина, по който се финансират иновациите, като идеята е да се въведе по-голяма централизация. Има нужда от промяна на опростяването на изграждането на икономическата инфраструктура, допълни Дончев.

Казусът с националната стратегия за детето Томислав Дончев обясни с лоша комуникация с обществеността. "За пореден път се анонсира документ без да е адекватно обяснен", заключи вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика