Тошко Йорданов: Премиерът е лъгал брутално, няма нито един доклад на ДАНС, нито решение на Съвета за сигурност

8117
Тошко Йорданов: Премиерът е лъгал брутално, няма нито един доклад на ДАНС, нито решение на Съвета за сигурност
Снимка: БГНЕС

Тошко Йорданов с коментар след изслушването на председателя на ДАНС и външния министър на председателски съвет за изгонените 70 руски дипломати. Той определи историята като „изключително по-гнусна и по-мръсна”, отколкото е предполагал.

„Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Изслушахме Външно министерство, изслушахме службите. Разказаха какво се е случило. Лъгал е брутално. Първо - еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци”, обясни той, като потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Йорданов подчерта, че премиерът практически е използвал службите и припомни хронология: „На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка „Разни”. Няма точка „Руски шпиони”. Влиза премиерът и започва с точка „Разни”, която формулира като „Руски шпиони”, защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят”, поясни председателят на ПГ на ИТН пред журналисти.

Тошко Йорданов: На Кирил Петков му хрумна да изгони 70 руски дипломати във влака за Украйна

Решението да се изгонят 70 руски дипломати е лично решение на Кирил Петков и то му хрумна във влака при пътуването до Украйна. Това каз...

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си. „Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт. Че това и Борисов не си го е позволявал. Аз си мислех, че Борисов е тиранин. Да впрегнеш цялата държава за себе си - това е противозаконно. Нали разбирате какво е правил този”, допълни Йорданов.

Той разясни, че за някои от 70 дипломати има основания, но за други би изразил съмнение. Йорданов обвини Петков в лъжа. "Той е лъжец. Лъже - няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвет. Има устни разпореждания на Петков", каза още депутатът. 

Дипломатите пък не били изгонени по принципа за реципрочност, а "със списъци на ДАНС по искане лично на премиера". "Първи списък, три дни по-късно - втори списък, за да стане бройката, която той иска. Това е толкова отвратително", допълни Йорданов. Той уточни, че е имало план за процедура по намаляване на мисията на принципа на реципрочност, която обаче трае един месец, но това няма общо с шпионаж. Тошко Йорданов отчете, че премиерът в оставка е извършил "абсолютно погазване на закона".  

Според него, оттук нататък топката е в премиера и той трябва да вземе решение какво да се прави. "Премиерът трябва да каже на външно как да постъпят, те нямат инициативата. Той забърка тази каша, той трябва да каже как да излезем от нея със всичките последствия. Ако си спомняте, те си измиха ръцете с външно -  и той, и Лена. А Лена е изпратила две писма с методически указания какво да се прави с тези хора", заяви още председателят на ПГ на ИТН. "Адски съм ошашавен от това, което чух", допълни Йорданов.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика