Тошко Йорданов при президента: Надявам се и останалите партии да действат като Слави

3488
Тошко Йорданов при президента: Надявам се и останалите партии да действат като Слави
Снимка: БГНЕС

Разбираме, че отговорността е наша като победители. Г-н Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет. Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"От друга страна се надяваме останалите политически партии, изключвам ГЕРБ, също да надскочат някои свои партийни цели. Има основи неща, по които не виждам противоречия с останалите партии. Ако всеки субект надскочи разни свои точки и пристрастия в програмата си, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство. Ние ще предложим кабинет", уточни Йорданов.

Депутати от Има такъв народ към Тома Биков: Нямаше ви на протестите, татко

“За пръв път в историята на българското Народно събрание, чуваме от бивш шеф (Младен Маринов) на Министерството на външните работ...

"Вариантът предсрочни избори е ако останалите партии подходят тясно партийно", добави още той.

Преди Йорданов думата взе самият държавен глава, който поздрави партията на Слави Трофонов за позицията им да търсят диалог с останалите партии.

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства във вътрешен и външен план. Българският парламент и правителство имат за решаване важни задачи – да продължи процеса по укрепване на държавността и гарантиране на предсказуема правна рамка за българския бизнес, инвеститорите, за важни социални въпроси, за дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета. Всички чакат. Категорично трябва в най-скоро време да се актуализира, другата седмица ще бъде внесен", заяви Радев.

"Растат и изискванията. ЕК постави ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за устойчивост, настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа, формулата е ясна – средства срещу реформа. Това изисква формиране на устойчиво парламентарно мнозинство“, посочи той.

"Има такъв народ" обеща правителство до две седмици

Ние ще предложим кабинет, когато президентът Румен Радев мандат и разбира се ще проведем разговори за политиките, които трябва да се пр...

"Това е най-важната задача пред българския парламент, в нея вие имате водещата роля. Приветствам ви затова, че вече подхождате по различен начин от предишните опити за съставяне на правителство. Приветствам решението ви да се отворите за диалог, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети и цели, области на възможен компромис", допълни държавният глава.

Какво следва

Следващата стъпка от конституционната процедура е определянето на датата, на която президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на посочения от "Има такъв народ" кандидат за министър-председател. Възможно е това да се случи още през следващата седмица.


Групата ще разполага с една седмица, за да върне на държавния глава структура и състав на проектокабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание, или да се откаже от опита за съставяне на правителство. При откриването на парламента вчера зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов прогнозира, че до 14-15 дни - т.е. до 5 август, ще има редовен Министерски съвет или ще се върви към следващи предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика