Тренд: 6+1 за следващия парламент. Разликата между ГЕРБ-СДС и ИТН е 1,5%

4197
Тренд: 6+1 за следващия парламент. Разликата между ГЕРБ-СДС и ИТН е 1,5%
Снимка: БГНЕС

6+1 формации в следващото Народно събрание. Минимална дистанция между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“. Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд”, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на “24 часа”.

Оспорвана битка за четвъртото място между ДПС и Демократична България. 48% от българите заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Близо една пета от тях все още не са решили за кого ще гласуват.

Един месец след началото на дейността си, работата на служебния кабинет е оценен положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка. При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

48% от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват. Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват.Сред заявилите, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си

Политолог за изборите: Не знаем кой ще спечели, но знаем кой ще управлява

Не знаем кой ще спечели, но знаем кой ще управлява. Ясно е кабинетът около кои партии ще бъде, независимо от това ли ГЕРБ или "Има такъ...

Моментната снимка на електоралните нагласи сред гласуващите сочи, че ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21.7%, въпреки отчетливата ерозия с няколко процента в сравнение с редовните парламентарни избори през април.

 При „Има такъв народ“ регистрираме лек ръст, като резултатът им достига 20.2%. Социалистите остават твърдо на трета позиция с 16.1%, на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. Четвъртата позиция е непредсказуема, заради особено близките резултати на Демократична България (11.2%) и ДПС (10.9%).

Длъжни сме да уточним, че проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори.

Формацията около Мая Манолова набира 5% от гласуващите, а Български патриоти остават много близо до парламентарната бариера с 3.9%. С най-добри резултати, но все пак под 4%-вия праг остават „Възраждане“ (2.3%), Българско лято (1.9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1.1%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика