Трусове и последвало уволнение в ДКК. Везиева поиска оставки (ОБЗОР)

3774
Трусове и последвало уволнение в ДКК. Везиева поиска оставки (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Пореден трус в ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК). Вчера (29.11.21.) Съветът на директорите уволни от длъжността изпълнителният директор Ваня Караганева, назначена, когато Кирил Петков заемаше поста на икономически министър. От решението на борда на ДКК става ясно, че уволнението й е заради редица нарушения, които е успяла да извърши за краткото време като втори шеф на компанията. Така начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор.

Оказва се, че Ваня Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон. Имала е трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът ѝ е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател.

В същото време Министърът на икономиката Даниела Везиева сподели, че не е знаела за взетото вчера решение за отстраняването на Караганева и поиска и оставките на тримата представители на ГЕРБ в съвета на директорите - Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов.

Малко по-късно последва и отговор от ДКК, които останаха твърди в позицията си, че отстраняването на Ваня Караганева от поста на изпълнителен директор е защитило интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК.

От ДКК добавят още: "На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите. Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в катастрофа със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина Съветът на директорите на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай".

От своя страна ГЕРБ поискаха отговори от Кирил Петков и Даниела Везиева по въпросите с уволнението на Ваня Караганева. Отправиха също и обвинения към нея като на няколко пъти бе наречена "калинка на Румен Радев" и определиха случая като "доказателство за пленена държава". Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов подчерта на брифинг в централата на партията, че толерансът към управлението на Министерство на икономиката вече е изтекъл, тъй като то се оглавява от служебни министри, назначени от президента, вече 7 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика