Тръмп: На Асад няма да му се размине

2800
Тръмп: На Асад няма да му се размине
Снимка: Getty images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп обвини сирийският президент Башар Асад в извършването на „ужасни“ престъпления срещу човечеството и обеща да спре неговия режим да извършва химически атаки.

„Не съм фен на Асад. Определено мисля, че това, което той направи на тази страна и на човечеството, е ужасно“, каза той по време на пресконференция в Белия дом с ливанския премиер Саад Харири, цитиран от AFP.

Пълен провал на републиканците при първото гласуване в Сената за отмяна на "Обамакеър"

Дългоочакваният опит на републиканците да блокират здравната програма „Обамакеър” се превърна в пълен провал, предаде The N...

„Не съм някой, който ще стои и ще го остави (Асад) да му се размине това, което се опита да направи“, каза още държавният глава, имайки предвид ракетната атака, която американски сили извършиха срещу сирийската армия, обвинявайки я в извършването на химически атаки.

Тръмп също така заяви, че Сирия би била различна днес, ако неговият предшественик Барак Обама бе предприел по-строги мерки спрямо Асад, след като е начертал „червена линия в пясъка“ по отношение на химическите оръжия.

„Ако президентът Обама беше преминал тази линия и беше направил това, което трябваше, не вярвам, че щяхте да имате Русия и не вярвам, че щяхте да имате Иран, толкова близо до обхвата, който те имат днес в Сирия“, каза той, пише още БГНЕС.

Тръмп също така обвини Иран и групировката „Хизбула“, определяна от САЩ като „чуждестранна терористична организация“, която разпалва конфликта в Сирия. „Хизбула“ е заплаха за ливанската държава, за ливанския народ и за целия регион“, каза той, посочвайки, че тя продължава да увеличава военния си потенциал, което на свой ред заплашва да разпали нов конфликт с Израел. Истинските интереси на „Хизбула“ са тези „на нея самата и на нейния спонсор Иран“, допълни той.

Тръмп: ЕС действа много протекционистично със САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обвини ЕС в протекционизъм спрямо САЩ, информира ТАСС. „Работя върху важно търговско спораз...

По отношение на въпроса с въвеждането на допълнителни санкции срещу групировката Тръмп заяви, че ще обяви позицията си в следващите 24 часа.

Actualno.com припомня, че над 300 000 души загинаха в Сирия, откакто през март 2011 г. започна гражданската война след поредица от масови демонстрации срещу правителството на Асад. Конфликтът прокуди 11 млн. души от домовете им според информация на ООН.

Сирийската армия предаде арсенала си от химически оръжия под международен контрол, след като стотици загинаха при химическа атака в Дамаск през 2013 г., макар че опозицията продължава да обвинява правителството в притежание на химически оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика