Турция дала 11 дни отпуск на изселниците заради изборите у нас, общините ги извозват

2469
Турция дала 11 дни отпуск на изселниците заради изборите у нас, общините ги извозват
Снимка: actualno.com

Правителството на Турция издаде разпореждане, с което хората с двойно гражданство ще ползват 11 дни административен отпуск, за да участват както в предизборната кампания за парламентарния вот в България, така и да гласуват по родните си места.

Заповедта е тайна и е разпратена до всички държавни институции, а срокът на отпуска е от 20 до 31 март.

Подобни разпореждания кабинетът в Анкара е издавал и при предишни избори в България, за да улесни пътуването на изселниците и отсъствието им от работа, но за пръв път сега се препоръчва те да се включат активно в агитацията. Акцентира се и на факта, че българите протестират на границата срещу „изборните автобуси и организираното туристическо пътуване“. Поради намесата на Турция във вътрешната политика на България двете страни са в период на криза, отбелязва в. „Джумхуриет“, цитиран от БГНЕС.

В изминалите години двойните граждани с български корен имаха възможност да гласуват в 136 изборни секции в Турция, но сега броят им е редуциран до 35. Правителството в Анкара съвсем официално се ангажира с транспортирането на българските изселници през границата и подчерта, че причината е крайно недостатъчният брой на секциите на турска територия. Това стана след писмено обръщение на дружествата на изселниците до кабинета от 22 февруари т.г., в което се посочва проблемът с малкото изборни секции в районите с големи компактни маси двойни граждани.

Кметове на общини в Турция са ангажирани с превоза на нашите изселници за изборите в неделя, установи проверка на радио Кърджали.

Желаещите да пътуват за България се записват в кметствата, а в социалните мрежи се разпространява списък с адреси в различни градове в Турция, откъдето потеглят автобусите, с телефони за връзка. В списъка фигурира името и логото на една от партиите, която участва в парламентарните избори.

Изселниците в Турция ще гласуват, само ако прочетат на български изборните декларации?

Българските изселници в Турция ще бъдат изправени пред нова промяна в изборния процес. За първи път на тези избори гласоподавателите щ...

Само за последното денонощие в района на Кърджали са пристигнали повече от 20 организирани автобуса от Турция. На пътуващите е осигурен обяд, раздавани са и агитационни материали на една от партиите. Пътуването и в двете посоки е безплатно, на някои от пристигащите е предлагано да останат 15 дни.

Изселническите организации се финансират от турската държава, а тя от своя страна разпореди да започнат незабавни действия за осигуряване на достъпа до вота на тези избиратели по родните им места. Български дипломат, пожелал анонимност, заяви, че не знае за въпросното разпореждане на кабинета, според него то е „доста странно и интересно решение, и тази стъпка на Турция няма да промени изборните резултати“.

„Въпреки блокадата на границата, турците продължават да пътуват за България“ - репортаж под това заглавие на агенция „Доган“ е препечатан днес в много турски медии. В него се посочва, че хиляди изселници се завръщат по родните си места, за да дадат вота си за българския парламент. За пътуването им е направена стабилна организация, обявени са разписанията на автобусите и местата за потеглянето им, подчертано е и демократичното право на тези избиратели да пуснат бюлетината си в България. Особено активно работят в районите Авджълар и Байрампаша в Истанбул, Бейликдюзю, Бююкчекмедже, Кючукчекмедже, както и в другите части на мегаполиса, населени с пристигнали преди много години български мигранти. Хиляди двойни граждани потеглиха с автобусите с намерението да определят състава на 240-местния парламент, въпреки опита на българските фанатици да прережат пътя им при Капитан Андреево и Малко търново, и въпреки откритото нежелание на някои политически партии изселниците да пристигнат и да гласуват. Цитиран е координаторът на Обединение ДОСТ в Авджълар Билал Кълъч, който е плътно ангажиран с изпращането на изселници за вота в България.

„Желаещите да гласуват получават съдействие да пътуват с автобусите по техните лични предпочитания за дата и час на тръгване. Линиите са 4 – Русе, Силистра, Кърджали и Добрич, автобусите тръгват от общинския терминал на Авджълар. От този район най-малко 1200 души ще гласуват в България, от Бурса – поне 4500“, казва Кълъч. Според него тази партия с лекота ще премине 4-процентовата бариера, но целта е да спечели 7-8% от вота. Само в Авджълар ще гласуват минимум 4000 избиратели, екипът на Кълъч се състои от 40 души, които работят денонощно, очаква се 90% от изселниците да подкрепят ДОСТ, а активността в Турция в деня на вота да достигне 80-90%, казва Билал Кълъч. Той определя блокадата на границата като провокация и голяма грешка, която е в противоречие с международните закони. „Ако не беше орязан броят на секциите в Турция, нямаше да се активизират дружествата, да се прави организация за транспорта, нямаше да има и нужда от автобуси с избиратели. Всичко това е резултат от грешно решение“, коментира Кълъч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика