Турска изселническа организация ще съди България в Страсбург заради изборите

3199
Турска изселническа организация ще съди България в Страсбург заради изборите
Снимка: БГНЕС

Най-влиятелната в Турция изселническа организация Балгьоч обяви решението си да заведе дело в България и в Европейския съд за правата на човека заради дискриминационните и антидемократични условия на изборите, с които се сблъскаха двойните граждани.

В изявлението, разпространено до турските медии, се подчертава крайното недоволство от шоковото решение на ЦИК, взето ден преди вота, за попълването на декларациите за участие в него в чужбина на български език, което задължи и живеещите в Турция двойни граждани да ползват кирилицата.

"Организацията" на изборите в Турция - и на предишните избори била същата

Организиране на транспорт от Ескишехир до Анкара, попълване на декларации за гласуване (бел. ред. – че не са гласували на друго м...

"Това ги доведе до голямо объркване, заради сгрешена буква комисиите принуждаваха избирателите да попълват отново документа, деклариращ, че те не са гласували на друго място, а и не беше разрешавано други хора да им помагат, така престоят на един човек в помещението стигнал до 27 минути", се посочва в изявлението, предаде БГНЕС. И още, че било повече от очевидно недобронамереното отношение на определени членове на комисиите, които правели всичко възможно процесът на гласуването да бъде забавен и саботиран, поради което стотици хора не успели да стигнат до урните и били принудени да се приберат по домовете.

„Комисиите атакуваха хората по опашките с безсмислени обяснения и предупреждения, някои определени членове бяха изключително груби към тях и се представиха като комунистически милиции. Подходът им беше в стила на репресиите от времето на тоталитарния режим в България. Въпреки всичко избирателите се въоръжиха с търпение и чакаха с часове, имаше припаднали, пристигаха спешни медицински екипи. Пратениците на Хелзинкския комитет също се сблъскаха с невъзможността да реализират мисията си на наблюдатели...

В българските дипломатически представителства, въпреки задължението за безпристрастие, отново председатели на комисии непрекъснато получаваха указания по телефона от една партия и имаме доказателства за това, същата партия организира протестите. В 20 ч. опашките от избиратели пред секциите все още бяха налице, но хората не бяха допускани да гласуват, така бе отнето правото им на вот. Поради всичко това имаме реалните основания да подадем жалби срещу България както в българския, така и в Европейския съд по правата на човека“, се посочва в изявлението на Балгьоч.

Подчертано е настояването членовете на изборните комисии да бъдат разследвани заради реалните пречки и дискриминационното отношение към двойните граждани, и срещу тях да започне съдебно производство.

ДПС се жалва от заплахи в Турция към изселниците - да гласуват задължително

Скандална акция със заплахи към изселниците в Турция заради предстоящите президентски избори е организирана в турския град Ескишехир, с...

„Българската демокрация и нейните държавни институции трябва да вземат мерки за опазване на прогонените от страната им съотечественици. Въпреки страданията, причинени от тоталитарния режим и принудителното изселване те пазят любовта си към родината, и вярват, че демокрацията означава равно третиране и добро отношение към всички“, се казва още в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика