Турският посланик видя Радев като "Работническо дело" и заговори за тероризъм

5048
Турският посланик видя Радев като "Работническо дело" и заговори за тероризъм
Снимка: БГНЕС

Не е работа на един посланик да отговаря на президенти. Такива изказвания ми напомнят за констатации от „Работническо дело”. Това заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче в отговор на молба да коментира думи на българския президент Румен Радев, че няма да приема уроци по демокрация от страни, които не спазват върховенството на закона.

Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да е държава, категоричен беше Гьокче. Такива твърдения са невярни, необосновани и манипулативни, изкривяващи фактите. Ако говорим за национална сигурност, нека говорим за тероризма – България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не узнае, добави турският посланик. Той обясни пред Нова телевизия, че ПКК е призната терористична организация, но никога не е удовлетворена молба на Турция за екстрадиция на членове на ПКК, визирайки България. Моментално Гьокче уточни, че Турция е много добър съсед на България и отхвърли тезата, че Ердоган заплашва България с бежанска вълна. Колко бежанци има в България и в Турция – в България има няколко хиляди бежанци, защото Турция дава милиарди, за да задържа бежанци на своя територия, заяви турският посланик.

Турски адвокати искат съд за шефа на турската ЦИК

Адвокатската кантора на Истанбул е внесла жалба срещу председателя на турската ЦК Сади Гювен заради „престъпно отношение“ и...

Пред Сюлейман Гьокче директно беше поставен въпроса с извозването на български изселници с турско гражданство, които биват подпомагани от турската държава да гласуват на избори в България. Мисля, че това е представено в „неясни окраски”, отвърна Гьокче, който призна двойното им гражданство. Ако тези хора не намерят начин да гласуват в „смехотворно намаления брой секции в Турция”, те имат право да дойдат да гласуват в България, независимо за кого гласуват, все едно за кого гласуват, обясни Гьокче. Бройката на изборните секции се намалява по политически причини – смятате ли, че това е нормално, попита турският премиер.

Не съм подкрепял ДОСТ и Турция не е подкрепяла ДОСТ. Подкрепяме всяка политическа партия, всяко политическо лице, които имат модерно и евроатлантическо лице. Не знам дали на Ахмед Доган още е забранено да влиза в Турция, нямам информация, каза още Гьокче. Той заяви, че не е достатъчно умен, за да разбира писмата на Доган и да тълкува какво пише между редовете. Проблемът е в популизма, губим си времето за това. Това е начин да се отклони темата на разговора, завърши Гьокче.

Турският референдум

Мисля, че референдумът беше успешен. Не смятам, че имаше измами при гласуването. Месеци наред всеки показваше своята позиция за референдума и всяка позиция беше огласена от стотици медии. Така Гьокче видя какво се случи в Турция на 16 април, когато 18 поправки в турската конституция бяха приети на референдум с много малка разлика. Официални резултати все още не са обявени.

И ДПС с остри думи към турския посланик

Няма да допуснем нито Местан, нито Гьокче да определят колко големи мюсюлмани сме, колко малки сме. Това обяви пред симпатизанти в с.Ба...

Около 75% от наблюдателите на референдума, които бяха близо 1 млн. души, бяха на опозицията. В секционните комисии три четвърти от съставите бяха на опозицията – тяхната задача беше да осигурят реда и правилното провеждане на вота, твърди Гьокче. Турският посланик у нас видя като „технически въпрос” приемането на бюлетини без официален печат и не счита това за проблем.

Защо ви интересува – така Гьокче реагира на въпрос дали смъртното наказание ще бъде върнато в Турция. Би било грешно, ако Европа избута Турция заради арогантност, каза турският посланик. Да наречеш един легитимно избран политически лидер диктатор е абсолютна наглост, добави Гьокче и не пожела да каже дали има български политици, освен европейски, които го правят. Той попита и дали ако някой каже, че убийството на „демократично избран лидер”, това не е криминален акт, без да уточнява кого конкретно визира с този „хипотетичен пример”. Следете новините, следете френската преса, призова Гьокче, след като беше отново попитан кой е казал, че е добре Ердоган да бъде убит.

За финал Гьокче отрече, че в Турция има репресия срещу журналисти, защото упражнява професията си. Имало само арести за криминална дейност, доказана от съда. Турският посланик каза и, че от четири големи вестника в Турция и три били против Ердоган за референдума. Закритите стотици медии след опита за преврат в Турция били част от "терористичната мрежа" на Фетхуллах Гюлен, беше тезата на Сюлейман Гьокче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика