Туск казал на Борисов, че вярва за преценката му относно действията на Турция

2773
Туск казал на Борисов, че вярва за преценката му относно действията на Турция
Снимка: Министерски съвет

Разчитаме на Вашата преценка като министър-председател. Лично съм убеден в думите Ви и съм готов да съдействам и помогна, за да се постигнат практически резултати. Това е казал председателят на Европейския съвет Доналд Туск в разговор с българския премиер Бойко Борисов по темата за отношенията между ЕС и Турция, предаде правителствената пресслужба.

Припомняме, че в края на миналата седмица Борисов посети Турция, а след това участва и в организирана от германския канцлер Ангела Меркел среща в Германия. След срещата си с турския президент Реджеп Ердоган и турския премиер Бинали Йълдъръм българският премиер каза следното по въпроса с премахването на визовия режим за турски граждани в границите на ЕС: "Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение (бел. ред. - споразумението за реадмисия между Турция и ЕС) и с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент. Когато сме имали претенции към турците, сме ги казвали". И сега Борисов е потвърдил тази си позиция - че държавите от ЕС и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си и всички страни солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти.

Подготвяме по-строги мерки спрямо бежанците

Агенцията за бежанците (ДАБ) ще обособява помещения от затворен тип. Това решение ще вземе на днешното си заседание Министерски съвет, ...

Днес (31 август) Борисов и Туск говориха в рамките на подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в Братислава на 16 септември. Председателят на Европейския съвет посочи също, че при дискусиите в словашката столица ще настоява да се стигне и до обединена позиция за подкрепа на българската държава, която като външна граница на ЕС в момента предотвратява разрастването на мигрантската криза. Той предложи на премиера Борисов да представи допълнителните искания на страната ни за подпомагане с финансов, човешки и технически ресурси.

Доналд Туск отбеляза, че основна тема на предстоящия форум ще бъде кризата с мигрантите в Европа и търсенето на единно европейско решение. В този контекст премиерът Борисов го запозна с проведените разговори в Турция с президента Ердоган и с министър-председателя Йълдъръм, както и с обсъжданията в по-широк формат, на които домакин беше канцлерът на Германия Ангела Меркел, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът представи актуалната ситуация по българските граници, както и действията, които страната ни предприема, за да ограничи навлизането на нелегални мигранти на територията на Европейския съюз.

След разговора стана ясно, че Туск може да посети България и да се запознае лично с обстановката на българо-турската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика