Търси ли прокуратурата кой е давал на Малинов защитена от закона информация за шпионажа?

6535
Търси ли прокуратурата кой е давал на Малинов защитена от закона информация за шпионажа?
Снимка: БГНЕС

Разследването на шпионския скандал продължава с издирване на контакти на Николай Малинов с представители на българските служби за сигурност. Това твърди в. "24 часа", като се позовава на два независими източника.

Официално потвърждение или отрицание засега няма. Все още няма и новини за повдигане на обвинение на други хора.

Решетников: Шпионският скандал е част от план на САЩ срещу Русия

Шпионският скандал с Русия е част от голяма кампания, в която всеки член на НАТО трябва да участва, каза пред БНР бившият директор на Р...

По време на обиските на 9 септември са намерени документи с информация, която Малинов е давал на две организации в Русия - Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), когато директор там е бил Леонид Решетников (до 4 януари, 2017 година), и на "Двуглав орел", основана и управлявана от Константин Малофеев.

Разследващите обявиха още във вторник, че Малинов е споделял с руснаците защитена от закона информация. Той няма как да има такава, защото последният му работен ден като депутат е на 5 август 2014 година, а повечето от справките му към РИСИ и "Двуглав орел" са след тази дата. В 41-ото народно събрание Николай Малинов е член на комисиите по енергетика и външна политика, както и председател на групата за приятелство с Русия.

В движение "Русофили", Николай Малинов има шестима заместници. Сред тях са кметицата на ГЕРБ в Казанлък Галина Стоянова и депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов. Член на Изпълнителното бюро е народният представител от БСП Александър Симов. Сред членовете на националния съвет личат имената на колегата му в червената парламентарна група Петър Кънев, кмета на Плевен Георг Спартански, избран с подкрепата на Реформаторския блок, както и много други бивши и настоящи политици от различни политически партии. За съборите на русофилите приветствия всяка година изпращат премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и патриарх Неофит. Приятел на организацията и чест гост на културните събития, организирани от "Русофили", е зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Руските връзки

След като обяви пред bTV, че се познава с Константин Малофеев и Леонид Решетников - и двамата с 10-годишна забрана да влизат в България, Малинов уточни, че се запознал с тях през 2014 година, когато дневният ред на България беше доминиран от въпроса за "Южен поток", макар че говореше как още баща му познавал Решетников. Малинов отрича да има общ бизнес с Малофеев, но признава, че руснакът бил първият, който му звъннал след излизането му от ареста: "Първият, с когото се чух, е Костя. Бяха заедно с Александър Дугин. Състоя се един много радушен, много човешки разговор. Даже Александър Дугин (бел. ред. - сочен за един от идеолозите на Путинизма) се пошегува, каза: "Тия не знаят ли, че ти си молитвеник човек? Как смеят да тръгват срещу тебе?"

Перилен препарат руска марка за българската политика

От вчера (10 септември) насам България стана втора Великобритания. Даже и Великобритания изпреварихме и си направихме наш си Скрипал &n...

Руският милиардер Константин Малофеев стана известен в България през 2014 г., когато името му беше замесено с конфликта в Източна Украйна. 40-годишният тогава богаташ получи забрана да влиза в ЕС и активите му в Европа бяха запорирани, защото е уличен, че помага на сепаратистите, които са на страната на Русия в конфликта за Крим. Малко след това се запознава с председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. Според прокуратурата двамата заедно с Решетников и Цветан Василев са направили схема, по която активи на КТБ да минат под контрола на Малофеев. Става дума за "Виваком", военните заводи "Дунарит", "Авионамс" и ТВ 7. По публични признания на Малофеев Николай Малинов го е запознал с Цветан Василев. А името на Малофеев се набърка и в опита на белгиеца Пиер Луврие да купи за 1 евро въпросните активи, както и мултиплекса НУРТС.

През 2012 година Малофеев се кандидатира за депутат в Смоленска област. Политическата му кариера започва със скандал. В прокуратурата е получен сигнал, че купува гласове. В офисите му нахлуват следователи. Той става депутат, а обвиненията за купуване на гласове са свалени през 2016 година.

Иначе другата фигура в скандала - пенсионираният руски генерал Леонид Решетников, продължи да говори през Facebook. Той пак иронизира забраната да влиза в България за 10 години в стил "българите явно смятат, че ще доживея до 83-годишна възраст" и разказа колко щастливо си изкарвал в България досега, как семейството му било "българофили". "Малкият Миша още не е българофил. Може и да стане, въпреки че днес започвам да се съмнявам”, пише Решетников, а в коментарите получава подкрепа и от руснаци, и от българи.

Решетников учи в България до 1974 година, след това става разузнавач в КГБ Той е свързан с България още от 1971 г. Тогава той пристига у нас, за да учи аспирантура в Софийския университет. Дисертацията му е на тема "Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз от 1921 до 1941 година" Иначе е роден в Източна Германия. След като защитава докторантурата си в България, Решетников се връща в СССР и 2 години работи в Академията на науките. Става разузнавач в КГБ през 1976 година. Продължава да идва у нас, където има много приятели. В КГБ гради кариера до 2009 година, когато се пенсионира като генерал-лейтенант в аналитичното звено на службата. Веднага след това е назначен от руския президент Владимир Путин за директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).

Решетников е освободен от поста на 2 ноември 2016 г. и на негово място идва шефът на външното разузнаване Михаил Фрадков. Няколко месеца по-рано, през юни, Решетников участва във форум на управляващата "Единна Русия", на който гости са ръководителят на движение "Русофили" Николай Малинов, който вече е напуснал БСП, и соцлидерката Корнелия Нинова. Две седмици по-късно Малинов от името на РИСИ с директор Решетников възлага социологическо изследване на българската агенция "Джи Консултинг" на Живко Георгиев. Резултатите от него сочат увеличаваща се подкрепа за Русия, а 67% заявяват, че България и Руската федерация трябва да имат приятелски отношения. В изследването е очертан и профилът на бъдещия президент, който съвпада с този на Румен Радев. Малко по-късно той напуска армията и става независим кандидат за държавен глава с подкрепата на БСП.

ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната

В хода на работата в ДАНС е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. Според данните, с ...

Преди това обаче Решетников отново е в България и се среща с лидера на БСП Корнелия Нинова. Самият Решетников разказа за това по-късно и оттогава с Нинова не си говорят. Оказа се, че срещата е организирана от президента на “Славия" Венцислав Стефанов, а на нея Нинова е информирала Решетников за кандидата на БСП за президентските избори Румен Радев.

След като напуска РИСИ, Леонид Решетников оглавява движението "Двуглав орел", финансирано от бизнесмена Константин Малофеев. Малофеев има и телевизия "Царьград", където генералът от резерва и негов приятел е в Надзорния съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика