Ученик установил далавери за милиони от евросредства чрез журналистическо разследване

13292
Ученик установил далавери за милиони от евросредства чрез журналистическо разследване
Снимка: iStock/Guliver

Журналистическо разследване на 16 годишен ученик (Кристиян Юлзари) набира популярност в публичното пространство. Той е прегледал програмите за евросредства и установил, че милиони левове, предназначени за всички младежи, ежегодно се раздават и стигат до някакви незнайни НПО-та и оттам- нищо съществено.

Къде и за какво отиват парите, които държавата взема от хазартните бизнеси, за да развива дейности по превенция на зависимости сред младите хора? Кои са неправителствените организации, които получават лъвския пай от тези средства?

Ефективни ли са рекламните клипове и кампании като метод за борба със зависимостите и агресията?

Именно отговор на тези въпроси поставя младият автор в своето разследване за изразходването на парите по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 а от Закона за хазарта, управлявана от Министерството на младежта и спорта. Работата по разследването продължи повече от два месеца, като разкритията са направени независимо от в. „Банкер”, който също публикува разследване по темата в петък.

Всяка година милиони левове обществени средства се преразпределят по непрозрачен начин от Министерството на младежта и спорта към неправителствени организации и спортни клубове, за да осъществяват информационни кампании за превенция на зависимостите и агресията сред младите хора със спорен резултат. За това те получават стотици хиляди левове, установява разследването, което младежът прави за sCOOL Media.

През месец март тази година, след проведена конкурсна процедура, по НПИМД са финансирани проектните предложения на общо 50 неправителствени организации. Измежду тях, разбира се, има младежки организации и спортни клубове, които изпълняват проектите, за които са спечелили финансиране и съвестно ги документират. Но има и други…

Злоупотреби в спортното министерство, ще се проверява и тотото

Възложих експертни проверки не само в спортното министерство, но и в прилежащите му дружества, включително и в Българския спортен тотал...

По първото – и най-щедро финансирано – направление, пари получават проектите на четири организации в обществена полза – Сдружение „Спортен Клуб А-ТЕАМ“ – 674 991, лева, Сдружение „Национална младежка мрежа“ – 675 000 лева, Фондация „Евроскок“ – 674 993 лева и Фондация “Повече от дом” – 675 000 лева.

Според указанията на НПИМД организациите следва да вложат получените средства в направата на „минимум един рекламен клип, който да бъде излъчен в минимум една национална медия, минимум три интернет банера в минимум осем онлайн медии и информационни материали в минимум четири печатни медии“.

С други думи, от министерството борят зависимостите чрез скъпи рекламни кампании, чиито резултат, както ще стане ясно по-долу, е спорен и трудно измерим.

Сдружение „Спортен клуб A-TEAM“ например, чийто проект е финансиран с 674 991 лева, не за първи път получава пари по НПИМД. Справка показа, че от 2018 г. досега сдружението е усвоило над един милион лева.

За сметка на това A-TEAM” не разполага със собствен уебсайт, откъдето да стане ясно с какви дейности се занимава сдружението. В НПО портала също няма съществена информация. От Търговския регистър става ясно, че основната му дейност е организиране, стимулиране и финансово подпомагане на спортни прояви и мероприятия. Стопанската дейност на „A-TEAM” е свързана със сърф училище в Арапя и популярния приключенски парк X-Challenge Park в Царево.

"Корупционна кирилица": Защо ММС и Кралев предпочитат да не получават сигнали за злоупотреби?

Искате да напишете имейл до Министерството на младежта и спорта с въпроси или със сигнал за някакъв вид злоупотреби? Оказва се, че шанс...

За миналата година сдружението е получило финансиране от 200 000 лева отново по първото направление на програмата. От създаденото тогава от „А-TEAM” съдържание е наличен само един видеоклип, който е качен в YouTube и има едва 800 гледания.

Проектът, за който в началото на 2021 г. Сдружение „Спортен Клуб А-TEAM“ получи 675 000 лева, е по същото първо направление, което ще рече, че организацията ще направи нови, подобни на миналогодишните видеоклип, интернет банери и информационни материали, но този път за три пъти повече пари.

Първенци по „усвояване”

Сдружение „Национална младежка мрежа“ също е сред първенците по усвоени пари от НПИМД с общо над 1.3 милиона лева от 2018 година насам. Оттогава досега техните проекти ежегодно са печелили финансиране по първото направление. Организацията разполага с блог, на който може да бъде намерена кратка информация за проектите, които изпълнява.

В управлението на организацията е Филип Симеонов Кирев, който до 2017 г. е бил началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и едновременно с това беше член на Съвета на директорите в София Тех Парк. Към момента Кирев е редови член на Съюза на демократичните сили (СДС), където до 2018 г. е заемал поста на главен секретар на партията.

Недков в крайна сметка се срещна с министър Кузманов

Напрежение пред сградата на Спортното министерство се породи по обяд, след като председателят на Българската федерация по ММА Станислав...

Потърсен за коментар, той отрече политическата му дейност да има нещо общо с ежегодното финансиране на „Национална младежка мрежа“ по НПИМД.

Сред спечелилите проекти по второто направление е и този на Българската федерация по ММА, чийто председател е Станислав Недков, известен и като Стъки. Той е открит привърженик на ГЕРБ. Наскоро Недков дори организира контрапротест в подкрепа на управлението на Бойко Борисов. От страницата на кампанията във Facebook, чието финансиране се равнява на 118 073 лева, се виждат единствено снимки от спортни тренировки, каквато е и основната дейност на федерацията.

Всъщност традиционно всяка година поне половината от финансираните организации са спортни клубове. Спортните дейности са незаменим инструмент за активизиране на младите хора във всяка младежка политика.

Нужно е да се види обаче дали парите от програмата помагат на масовия спорт да стане наистина масов и достъпен за младите хора или просто това е дупка в бюджета на даден спортен клуб, която Програмата запълва. За да се случи това, трябва да се проследи подробно дали и какво е било направено с получените пари от предишните четири издания на НПИМД. Такъв анализ обаче липсва.

Цялото разследване прочетете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика