Украинска медия: България може тайно да прати на Киев боеприпаси за 190 млн. долара

8609
Украинска медия: България може тайно да прати на Киев боеприпаси за 190 млн. долара
Снимка: Getty Images

България вероятно ще продаде „стотици хиляди“ боеприпаси на Украйна през посредници. Това пише днес украинското издание Kyiv Independent, като цитира думи на бившия министър на отбраната на страната ни Бойко Ноев от интервюто му за bTV на 27 март.

Министерството на отбраната в София съобщи, че ще прехвърли стари боеприпаси на стойност почти 189 милиона долара (над 340 млн. лв.) на държавния военен завод „ВМЗ Сопот“, за да получи в замяна нови боеприпаси. Според Ноев, който е добре запознат с оръжейната индустрия у нас, старите боеприпаси вероятно ще се окажат в Украйна.

Германия планира да увеличи с 5 пъти военната помощ за Украйна, твърди "Шпигел"

Германия подготвя план за значително увеличаване на военната подкрепа за Украйна в следващите години. Това твърди в. „Шпигел&ldqu...

ОЩЕ: Доставиха снаряди за украинските въоръжени сили, произведени в Костенец? (СНИМКИ)

"Това е най-мащабното превъоръжаване на българските сухопътни войски в най-новата история... Това количество боеприпаси може да обърне хода на войната в някои посоки на украинския фронт“, заяви Ноев пред bTV.

Той добави още, че става въпрос за огромно количество боеприпаси – стотици хиляди изстрели. „Има огромен ръст на цените на боеприпасите. „ВМЗ Сопот“ ще продаде през посредници на Украйна тези боеприпаси“, смята още Бойко Ноев.

Служебният военен министър Димитър Стоянов коментира в понеделник, че  схемата с „ВМЗ Сопот“ се прави  "с цел обновяване на военновременните запаси“ и допълни, че това е залегнало в решението на Народното събрание за оказване на подкрепа за Украйна. Стоянов допълни пред БНТ, че не може да каже какво ще прави ВМЗ с тези снаряди.

Министърът преди време заяви, че страната ни няма как да прати на Киев 155-мм снаряди, тъй като не разполагала с такива. Днес пред Нова ТВ той заяви, че държавата ни помага с каквото може на украинската армия.

Военният министър: Няма как да предоставим 155-мм муниции на Украйна

България няма как да предостави 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна, тъй като не разполага с такива. Това заяви служебният ...

България разполага със запаси от съветски стандартни боеприпаси, от които украинската армия се нуждае, за да захранва широката си гама от оръжия от съветската епоха в условията на нарастващ дефицит на боеприпаси, коментират от Kyiv Independent.

Изданието добавя, че „президентът на България Румен Радев, който управлява страната като президентска република в отсъствието на редовно избрано правителство и парламент, се обяви публично срещу доставките на оръжие за Украйна“. Ако България прехвърли боеприпасите от армията във военния завод и след това ги достави чрез посредници на Украйна, Радев може да продължи да разказва на поддръжниците си, че София не помага на Украйна, пише още медията, цитирайки Euroactiv.

Припомняме, че държавният глава изрази тази позиция и на Европейския съвет в Брюксел, а България отказа да подпише документа на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси за украинската армия.

ЕС се договори да прати 1 млн. артилерийски снаряда за 2 млрд. евро на Киев. 23 държави членки на блока, включително Норвегия, която не членува в ЕС, са подписали механизма на EDA.

ОЩЕ: Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

Полша има нов план за още повече оръжия за Украйна

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че ще се опита да убеди партньорите си от Европейския съюз, особено Франция, да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика