Управляващите отхвърлиха идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини

3440
Управляващите отхвърлиха идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на БСП парламентът да задължи Министерския съвет да “предприеме всички необходими действия” за осигуряване на руската ваксина Спутник V за българските граждани.

Управляващата партия прокара редактиран вариант на инициативата на социалистите, според който правителството трябва да започне „своевременни консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство”.

БСП: Не се фиксираме в руската ваксина, а върху възможността да бъдат внесени легализирани такива

Не се фиксираме в руската ваксина, а върху възможността да бъдат внесени легализирани ваксини и да помогнем на българските граждани. ...

С други думи, решение за внос на руска ваксина, или каквато и да било друга ваксина от производител извън ЕС и ЕИО, евентуално ще бъде взето, след като българската държава получи зелена светлина от Брюксел.

"Ние сме длъжни да спазваме действащото законодателство в Република България по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, което не позволява за препарати, които са резултат от биотехнологии, които са за ваксинопрофилактика, да минат през национална ускорена процедура по одобрение.

Такава процедура трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)", обоснова предложението на ГЕРБ Даниела Дариткова - шеф на парламентарната им група и на здравната комисия на Народното събрание. И допълни: "Трябва да гарантираме на българските граждани не само достатъчно количество, но и достатъчно качество ...

Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и осигурим ваксини чрез директно преговаряне с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване? ... Решението, което сме предложили, следва духа на вашата идея ние да имаме достъп до всички ваксини, които са произведени извън територията на ЕС, но които са получили съответното одобрение от ЕМА, за да гарантираме качество, ефективност и безопасност."

От БСП бяха категорични, че единствената възможност за бърза доставка на необходимите ваксини е Русия. "Няма достатъчно ваксини. Ние сме изправени пред дилемата – или спазваме законите, или осигуряваме единствената възможна превенция за българските граждани", заяви соцдепутатът Георги Йорданов.

Сериозен спор за руската ваксина срещу коронавируса в парламента

Депутатите се събраха за последен работен ден. БСП влязоха в зала, като единствено ДПС останаха верни на традицията да не осигуряват кв...

"Препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път. Самата Европейска комисия е казала, че държавите могат да поемат тази отговорност, ако искат, стига да имат правителство, което има това мъжество.

И не се крийте зад закона за лекарствените продукти. В този закон има какво да се поправи и вие сте променяли тук какви ли не закони за далеч по-малки проблеми, без да ви мигне окото, за няколко часа", нападна управляващите съпартиецът му Крум Зарков, цитиран от Сега.

Депутатите от ДПС предпазливо останаха неутрални по казуса и предпочетоха да порицаят колегите са за поведението им в последния работен ден на настоящия парламент.

"Работата на това Народно събрание ще завърши както започна – с разнопосочни послания, непредвидимост, прецакване и изземване на инициативи, когато те са добри, с валяка на мнозинството. Надявам се следващото Народно събрание да бъде такова, че да коригира тези грешки, които са допуснати. Както казва народът: а, дано, ама надали", коментира Нигяр Джафер.

"Обединени патриоти" - партньорите на ГЕРБ, демонстрираха фактическия разпад на коалицията си. От ВМРО застанаха зад предложонието на ГЕРБ с аргумента, че Спутник V ще получи в срок до месец, месец и половина одобрение от ЕМА и тогава България ще може да започне разговори за доставка.

Дариткова: Кой ще носи отговорност при усложнения от руската ваксина?

„Длъжни сме да спазваме действащото законодателство за лекарствените продукти в хуманната медицина, което не позволява препарати,...

От НФСБ обаче призоваха да не се изчаква. "Третата вълна в момента просто ни помита ... Никакво чакане на ЕМА – веднага гласуване на Спутник", обърна се към другите депутати Славчо Атанасов от НФСБ.

Още: Сериозен спор за руската ваксина срещу коронавируса в парламента

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика