Управляващите срещу ГЕРБ: Няма да има компенсации за общини, болници и църкви заради скъпия ток

6159
Управляващите срещу ГЕРБ: Няма да има компенсации за общини, болници и църкви заради скъпия ток
Снимка: Pixabay

Депутатите от управляващата коалиция в комисията по енергетика в парламента отхвърлиха идеята на ГЕРБ за компенсации за общини, църкви, болници и училища заради високите сметки за ток през последните месеци. Решението беше взето със 7 гласа "за" и 12 "въздържал се".

Бившите управляващи предложиха министрите на енергетиката и финансите да изготвят компенсаторен механизъм за компенсиране в пълен размер на разликата между прогнозната пазарна цена, определена с решение на КЕВР, и средномесечната цена на пазар "ден напред". В предложението беше записано, че механизмът трябва да е за срок от 6 месеца и да влезе в сила от 1 януари.

Според тях, ако това не се направи, следващият проблем за общините е, че могат да останат без вода, защото ВиК дружествата също не могат да плащат високите сметки. По време на дебата народните представители изнесоха данни за различни общини и общински дружества в региона, като при всички увеличението на сметките за електро- и топлоенергия е между 3 и 5 пъти.

Кирил Петков представи бюджета и обеща обвинения в "Булгаргаз"

Уволнението на досегашното управление на "Булгаргаз" е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. ...

Сред проблемите, които бяха откроени, е и все още липсата на държавен бюджет, което според вносителите означава липса на бюджет и на общините, което не позволява възможност за планиране. 

Според ГЕРБ компенсациите в размер на 100% от надценката се налагат, защото обществени структури като болници, църкви, училища и детски градини не успяват да си плащат тока. По техни разчети предложената компенсация ще струва на държавата под 200 млн. лв., но финансови разчети нямало, защото не е законопроект, а проект на решение. Самото предложение било насочено към финансовия и енергийния министър.

Според Драгомир Стойнев от БСП пари за общините са предвидени в държавния бюджет, още повече че детските градини и яслите е предвидено да бъдат безплатни. Според Стойнев точните разчети са във финансовия министър, затова и той е изпратил писмо до общините, с които казва, че ще чуе исканията им. Той определи мярката като добра, но не е за вниманието на Народното събрание, затова и БСП гласува въздържал се.

Жечо Станков от ГЕРБ коментира, че цената на тока ще засегне косвено гражданите чрез тези обществени интситуции. "Те изпълняват обществени функции и ще бъдат засегнати граждани, разходите са непосилни Няма улично осветление - ПТП и крими контингент се увеличава. Режима на тока не искам да си го спомням", каза той.

Болниците настояват за помощ заради скъпия ток и по-високи цени на клиничните пътеки

Болничните сдружения искат спешна помощ за високите цени за отопление и поетапно увеличение на най-недофинансираните цени на клиничните...

Митрополит Антоний коментира, че БПЦ не е подмината от високи сметки, някои от храмовете не могат да ги покрият. 

Националният омбудсман Диана Ковачев настоя сред компенсираните да са и социалните домове и центрове. 

Припомняме, че миналата седмица парламентът отхвърли и друго предложение на ГЕРБ - сметките на храмовете да се плащат от държавата. Идеята беше от лидера на партията Бойко Борисов.

"Църкви, манастири, джамии, синагоги, католически храмове да минат на цената на битовите потребители. Днес видях игумена на Рилския манастир да казва, че сметка им за ток е 24 000 лева и въвежда режим. А иначе всички много обичат да ходят да се снимат там. Нека се опитаме да защитим всички религии, защото храмовете, каквито и да са те, събират български граждани и ги правят по-добри", мотивира го той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика