Уредиха отсрочване на дълговете и оставиха възможностите за външно финансиране на вероизповеданията

1709
Уредиха отсрочване на дълговете и оставиха възможностите за външно финансиране на вероизповеданията
Снимка: Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

С 1 глас „за“, нито един „против“ и 8 „въздържал се“ парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека отхвърли предложението на „Обединени патриоти” вероизповеданията, субсидирани от държавата да финансират дейността си само с източници от България и да се отчитат пред дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет за всяко получено дарение или наследство на имущество от български юридически лица или от чужбина. Отхвърлено бе и предложението на Патриотите да не се допуска дарение на финансови средства от чужди държави или чужденци за дейности, които се финансират от предоставената държавна субсидия.

Така вероизповеданията хем ще получават държавна субсидия, хем ще продължат да се финансират отвън, предупреди в дебата Павел Шопов от „Атака“ и припомни, че целта на промените в Закона за вероизповеданията беше именно да се ограничи външното финансиране.

ВМРО иска забрана на чуждото финансиране за вероизповеданията

Категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България целят промените в Закона за вероизповеданията, които „Об...

От Светия синод заявиха, че са категорично против ограничаването на даренията, контрола и уведомителния режим - не може дарението да бъде ограничавано и контролирано по предлагания в законопроекта начин. Не може да има предварителен договор за дарение и не може да бъде изпълнено предварително уведомяване за дарение, защото дарението не предполага предварителна уговорка, а е двустранна сделка между дарителя и дарения, също не може да се контролира волята на дарителя от трета страна, каквато се явява Министерският съвет.

Несъгласие с предлаганите от Патриотите текстове изразиха и от католическата църква.

Снимка: Actualno.com/Ива Иванова

До 10 години разсрочват дълговете на мюфтийството

Готови са новите текстове на Закона за вероизповеданията – няма да има опрощаване на дългове, а отсрочване до 10 години, от което...

„Всички бяхме разписали текст да няма финансиране от други държави, да има регистър, но текстовете отпаднаха и другите вероизповедания изразиха несъгласие“, коментира Йордан Цонев от ДПС. Католическото и протестантското вероизповедания също се финансират отвън, посочи той.

Варненският митрополит Йоан поясни, че БПЦ не иска държавата да става посредник между дарителя и дарения.

„БПЦ отговаря на изискванията на закона и няма натрупани дългове. Конституцията говори за равноправност на вероизповеданията. Единствената приоритетност на БПЦ е че няма съдебна регистрация и ние не искаме други привrлегии“, каза той.

Комисията подкрепи предложението на ГЕРБ за отсрочване на задълженията на вероизповеданята, с което да се поправи гласуваното вече на първо четене по настояване на ГЕРБ и ДПС опрощаване. Новото предложение аргументира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя подчерта, че с предлаганите текстове се въвежда ред по подобие на ДОПК, че отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъде за 10 години и че за целия срок на отсрочването ще текат лихви, също че за да се допусне отсрочване трябва да има обезпечения, които да гарантират за целия срок на обезпечението главницата и лихвите, които се полагат. НАП ще следи тази процедура, НАП ще даде формалното разрешение за искане за отсрочване. Така даваме възможност на вероизповеданията да излезнат от неблагоприятната позиция, в която са влезнали и даваме възможност за ползване на държавната субсидия за плащане на заплати на свещенослужителите, каза още Стоянова.

Как държавата и финансовият министър спасиха мюфтийството от данъците?

Точно когато данъчните са взели мерки срещу задлъжнялото с над 8 млн. лв. към държавата Главно мюфтийство, финансовият министър Владисл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика