Успя ли Борисов чрез парламента да си осигури лесен начин за промяна на Конституцията?

5336
Успя ли Борисов чрез парламента да си осигури лесен начин за промяна на Конституцията?
Снимка: БГНЕС

48 депутати ще могат да инициират референдум по важен въпрос – дали има голям гаф в новия Изборен кодекс, чрез който ще може да се случат още по-абсурдни законодателни неща в България?

Да, има някакви намерение, но като че ли подобен текст е абсурдно да бъде приложен на практика. Глава IX на настоящата Конституция е много категорична как се изменя и основният закон, и ако някой си мисли, че с референдум ще приеме нова конституция, се лъже. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. По думите му, поправката няма да остане в този си вид в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тази поправка мина през преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс.

Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс след процедурен хаос

При пълен хаос и погазване на процедурните правила премина разглеждането на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ. Предния д...

Дали поправката е противоконституционна – може би ще има сезиране на Конституционния съд, прогнозира Киров пред Нова телевизия и предположи, че по този текст вето ще наложи и президентът Румен Радев.

Тези хора успяха да профанизират патриотичната идея. Като че ли този парламент е ударил дъното и оттук-нататък може само да се забавляваме какво ще прави в оставащите му няколко месеца, добави Киров.

Оставка – на фокус е Цвета Караянчева

Според депутата от БСП Надя Клисурска оставката на председателя на Народното събрание е наложителна, защото гражданите и неправителствените организации имат правото да се изкажат по всяка една законодателна инициатива. С ограничаването на достъпа в парламента на протестиращите от "Системата ни убива" това право е нарушено, категорична беше Клисурска. Тя счита, че чрез процедурни хватки това право по принцип се ограничава и напомни, че напоследък много искащи да изкажат

Отхвърлиха идеята на ГЕРБ за промяна на правилата за избор на Вeлико народно събрание

ГЕРБ не успя да събере необходимата парламентарна подкрепа, за да прокара идеята си за промяна на правилата за избор на Велико Народно ...

Цвета Караянчева постъпи правилно, посочи Евгения Алексиева от ГЕРБ. Тя увери, че "ще опитаме диалог" със "Системата ни убива", но видя в случилото се пиар акция на Мая Манолова. Още: "Системата ни убива" – оръжието на Мая Манолова или представителството на хората с увреждания?"

Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти” пък описа случая като гнусен. Според него, Манолова продължава да спекулира с проблемите на хората с увреждания. А Клисурова контрира, че темата „нова конституция” изобщо не е на дневен ред, но на дневен ред са честните избори – а чрез сегашното положение с машинното гласуване се създавала „бомба с часовников механизъм”, която да доведе до още по-голямо объркване с протоколите при преброяването. Миналият път имаше 40% сгрешени протоколи, настоя депутатът от БСП. Не всички искат да гласуват машинно – противоконституционно е да се отнеме правото на избирателя да упражни правото си на глас, подчерта Алексиева. Според нея, с новите текстове са опростени протоколите за секционните избирателни комисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика