Уволнената директорка на БАИ се връща на работа в земеделското министерство

21683
Уволнената директорка на БАИ се връща на работа в земеделското министерство
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Вдигналата огромен шум заради освобождаването си от Българската агенция по инвестициите (БАИ) директорка Десислава Трифонова се връща на работа в земеделското министерство.

Във Фейсбук един от хората на Мая Манолова – Светослав Трайков, който беше част от ГЕРБ преди години във Варна, публикува пост с новината.

Оказа се, че Трифонова отива обратно в земеделското министерство по закон – тя е командирован служител в БАИ и сега се връща на мястото, откъдето е командирована. Евентуалното ѝ освобождаване без основателни причини може да бъде обжалвано в съда - точно това каза ръководителят на ДФЗ Васил Грудев пред Mediapool. Това означава, че Трифонова отива да работи в Държавен фонд "Земеделие", където си пази от 3 години щат.

"Помолена е да излезе в дълъг неплатен отпуск", коментира Грудев. Реално обаче няма никакви гаранции, че Трифонова ще се съобрази с молбата му. През всичките тези години Десислава Трифонова е известна във фонд "Земеделие" с тесните си връзки с ДПС.

Баща на Десислава Трифонова е съдия Цветанчо Трифонов, за когото Mediapool писа преди години. Той се прочу с факта, че няма нито един ден опит като редови магистрат, а бе избран от Висшия съдебен съвет за нови пет години начело на районния съд в Козлодуй през 2015 г. От атестацията на съдия Цветанчо Трифонов става ясно нещо още по-любопитно. Дипломата му по "Право" от Софийския университет е издадена на 5 април 1992 година – четири месеца, след като той вече е бил назначен за шеф на съда в Кнежа. Преди да стане съдебен шеф той е работил 5 месеца като подземен шлосер в Мадан и още 11 години като електротехник в Кнежа.

Братът на Трифонова е Марио Трифонов, съобщи във Фейсбук профила си Мартин Карбовски. Той беше шеф на дирекция за борба с организираната престъпност в ДАНС, сега работи в структурата на МВР.

Междувременно, от „Изправи се! Мутри вън” изразиха бурно недоволство заради назначението на Стамен Янев на мястото на Трифонова в БАИ. Той беше зам.-икономически министър. Ето каква е официалната позиция на водената от Мая Манолова формация:

"Очакванията на гражданите и на политическите сили, изправили се срещу досегашния режим, не са свързани с назначаването на висши постове на кадри, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на вторият ешелон на ГЕРБ и предизвиква съмнение за задкулисни партньорства. (...)

Г-н Янев ръководеше Българската агенция за инвестиции точно във времената, когато приятелските бизнес кръгове на властта биваха предпочитани пред чуждите инвеститори, а те на свой ред напускаха България. Страната ни пропусна много възможности да се позиционира като привлекателна инвестиционна дестинация.

Десислава Трифонова видя в уволнението си атака срещу правителството на Борисов

Десислава Трифонова - освободена вчера от поста изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), обяви, че приема увол...

Обратно – очаквахме проверка на г-н Янев като шеф на агенцията по обществени поръчки по европейски програми, проведени по меко казано съмнителен начин. Заемането на този пост блокира тази възможност и дава шанс следите да бъдат заметени.

Аргументът за назначението на г-н Стамен Янев е дългия му опит, но в модерната ни история Бойко Борисов има най-голям опит като премиер?! С акта на назначение даваме сигнал на чуждите инвеститори, че от страната ни могат да очакват същата политика, като до ден днешен. Същият господин е в управлението на Българската банка за развитие, като председател на Надзорния съвет, където човек не можеше да попадне без благословията на официалните и неофициалните центрове за влияние, които до вчера управляваха България.

Ние категорично подкрепяме преструктуриране на БАИ и смяна на нейното ръководство, но не и реставрация на хора, които представляват властта, отхвърлена от българския народ на избори."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика