Уволни ли Бойко Борисов с едно обаждане пиар в БАН?

10740
Уволни ли Бойко Борисов с едно обаждане пиар в БАН?
Снимка: Actualno.com

Пиарът на Института по етнология и фолклористика към БАН Петър Кърджилов обвини премиера Бойко Борисов в натиск да бъде уволнен.

Причината - съобщение, което Кърджилов пуска от името на Института, в което критикува правителството в приписване на заслуги за признаване на българското малцинство в Албания, без да отчете приноса на учени от БАН. По думите на Кърджилов, премиерът Борисов се обадил на председателя на БАН акад. Ревалски и му искал обяснение.

БАН пренебрегна свои учени, българите в Албания били признати само благодарение на кабинета Борисов

Ръководството на БАН категорично се разграничи от Института за етнология и фолклористика по повод казуса чий е основният принос за при...

В публикация на страница във Facebook "КОЙ е БАН и как се празнят столове?" Петър Кърджилов твърди, че е оказан натиск той да бъде освободен.

Той твърди, че след обаждането от премиера му е бил поставен ултиматум да напусне по взаимно съгласие или в противен случай ще бъде уволнен дисциплинарно.

Скандалът между института и собствения му пиар започна в събота (14 юни), когато в прессъобщение от името на института Кърджилов отбеляза, че за признаването на българското малцинство в Албания принос имат не само политиците, но и учени от БАН, сред които и доц. Веселка Тончева. Това накара и БАН и Института по етнология и фолклористика ден по-късно да пуснат опровержения, в които изтъкват, че "признаването на българското малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов", а усилията на учените били насочени само към подпомагане на българската държава.

Първоначалното съобщение до медиите от името на института в събота (14 октомври) гласеше: "Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този "исторически пробив за България" (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите "изключителни дипломатически усилия" и дори да не споменат за ключовият принос на БАН и лично този на Веселка Тончева".

Борисов определи решението на Албания като "исторически пробив за България"

Исторически пробив за България. След 104 години Република Албания призна българската етническа общност в страната. Това написа на лична...

В понеделник (16 октомври) обаче от БАН се разграничиха и пуснаха опровержение, според което "признаването на българското национално малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов и българската дипломация".

Институтът също излезе с ново съобщение, според което "то действително е исторически успех за България, както се е изразил премиерът г-н Бойко Борисов".

"Намам никакво намерение да напускам, защото ни най-малко не съм уронил престижа на БАН и ИЕФЕМ. Точно напротив - със съобщението от 14.10 и последвалите медийни участия на доц. Тончева, двамата заедно засилихме положителната репутация на двете институции - БАН и ИЕФЕМ, както и на научната общност в България като цяло! Това личи от реакциите и коментарите в обществото, както и в самите медийни материали", категоричен е пиарът.

От своя страна директорът на института доц. Петко Христов обвини Кърджилов в непрофесионализъм и вменяване на политически послания от името на целия институт, но отрече да е уволняван. Дори след размяната на реплики обаче, Кърджилов е категоричен, че няма да си тръгне сам.

Битката за българите в Албания тепърва започва

След години на отричане, Албания най-накрая призна българското малцинство. Властите в Тирана нямаха голям избор заради дипломатическия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика