В България има антимафиотски консенсус, обяви Радев. ГЕРБ напуснаха залата

9174
В България има антимафиотски консенсус, обяви Радев. ГЕРБ напуснаха залата
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание на тържествена церемония.Пред народните представители той обяви, че преди пет години е обещал да работи за единението и добруването на народа.

"В България е налице антимафиотски консенсус", каза президентът в своето обръщение към депутатите.Той заяви, че ключово е връщането на държавността, включително бърза реформа на прокуратурата, защото иначе може да се отвори пътя към реваншизъм. Докато говори по тази тема парламентарната група на ГЕРБ напусна залата. Минути по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че причина за това действие е провала на Радев да изпълни конституционната функция да бъде обединител.

Едно от ключовите му послания бе за грижата към човека, което надвишава макроикономическите цели, които са били преследвани от досегашните правителства. "Неотложно трябва да инвестираме в младите българи, Залогът е оцеляването ни като народ. Това е нещо, от което няма да се ползва сегашното поколение политици. Времето на стратегии приключи. Трябва да се действа веднага", каза Радев.

"Гражданският бунт срещу мафиотизацията на властта извади на похвърхността факти и процеси, които бяха премълчавани. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", каза Радев. Той призна, че събитията от 2020 година, които бяха белязани от масови граждански протести, са го принудили да излезе от строгата конституционна роля на президента.

Радев обясни, че демонтажът на стария управленски режим ще отнеме време и обеща да продължи да бъде критичен към законодателната и изпълнителната власт, ако вижда грешки. По думите му държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите.

Депутатите от ГЕРБ напускат залата. Снимка: БГНЕС

"Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта Румен Радев и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона.

НА ЖИВО: Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова полагат клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Тържествената цере...

Според президента от това зависят всички други добри намерения, а без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал. „Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция“, подчерта Румен Радев и отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

Конституционни промени

Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права.

„След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, допълни Румен Радев и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес. Време е да се даде и шанс на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация, апелира държавният глава. 

Демографската криза

Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус. „Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, подчерта Румен Радев. Според президента консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация. „Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане“, отбеляза Румен Радев. Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика