В Правителствена болница са подслушвали висши държавни служители

12528
В Правителствена болница са подслушвали висши държавни служители
Снимка: БГНЕС

Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, обслужващо висшия държавен апарат е установено от проверяващ екип в МБАЛ Лозенец (Правителствена болница). То е било инсталирано от частна фирма и никой от болницата е нямал достъп до записите. Няма и предупредителни табели, че пациентите са били записвани. Това е установила проверка на новото ръководство на болница "Лозенец", съобщава разследващият сайт Bird.bg, който е получил достъп до доклада от проверката по реда на Закона за достъп до обществена информация.

През юни бившият директор Любомир Спасов беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров след шокиращи разкрития за незаконни трансплантации и източване на НЗОК. Докладът от проверката е от юли месец, но не е представен публично.

Здравният министър Стойчо Кацаров не е отговорил на запитванията на Bird.bg за коментар относно този доклад, но го е предоставил след искане по ЗДОИ. "Тази дискретност може да се обясни със скандалния факт на подслушване на висши държавници без никакъв контрол и компроматите, които евентуално са натрупани от бившето ръководство на болницата", пише разследващият сайт.

По принцип наличието на видеокамери в болнични отделения и стаи в страната не е прецедент, но пациентите трябва да бъдат информирани за тях. Наличието на микрофони обаче е по-скоро изолиран случай. 

Освен подслушването са установени и други драстични нарушения. 29 служители са били на щат като мъртви души, без да работят, включително едно починало лице. Изпълнителният директор Любомир Спасов е получил 535 хиляди лева допълнително материално стимулиране (ДМС) за 2020 г. без да има подписан договор. Архивът на обществените поръчки се води само на хартия, а в самите поръчки се откриват скандални договори за десетки милиони, заради които болницата е задлъжняла към ББР. Доставчици на апаратура и консумативи за стотици милиони лева са с установена свързаност с болницата, макар че не става ясно каква точно е тя. Автомобили, закупени от болницата, се ползват за лични цели. В касата се поддържа наличност от стотици хиляди лева и т.н., показват още резултатите от проверката.

Подслушващата фирма продава дозатор за сапун за 700 лв. 

Бенатова: От болница Лозенец лъжат, че сами са подали информация на НЗОК за серийната "техническа грешка"

"Току що чух по БНТ, че болница Лозенец сама била подала информация на НЗОК за серийната "техническа грешка" за близо 300 000 лева и ня...

Компанията “Медилон” ЕООД е собственост на Даниела Иванова Желязкова и е създадена през 1998 г. За кратко съсобственик с малък дял в нея е било американското дружество “Дексол”.

Фирмата е утвърдена на пазара като един от големите доставчици на консумативи за българските болници. През годините тя е натрупала внушителна сума от договори за обществени поръчки с болници – 152 млн. лв. Над 120 милиона лв. от договорите на “Медилон” са с МБАЛ – Лозенец. Според източници на разследващия сайт собственичката е била в привилегировани отношения с бившия шеф Любомир Спасов.

В доклада са описани подробно единичните стойности на доставяната техника и материали от “Медилон” ЕООД. Цените са шокиращо високи – дозатор за сапун за 685 лв. без ДДС, мивка за 26 272 лв. и т.н. Проверяващите са установили, че за да се печелят поръчките именно от тази фирма са поставяни дискриминационни условия, които само тя можела да изпълни.

В официалния си сайт фирмата съобщава, че се занимава с “внос и доставка на медицинска апаратура и извършване на гаранционен и извънгаранционен сервиз на предлаганата апаратура”. Не е ясно дали видеонаблюдението и микрофоните в леглата и кушетките на властимащите са част от медицинска апаратура за наблюдение на състоянието на болните. Във всички случаи обаче воденето на такива записи е незаконосъобразно и дори излага на риск националната сигурност, тъй като висшите държавници може да са били записани да споделят чувствителна информация от служебен характер.

Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) се е свързало с фронт-офиса на “Медилон”, но оттам не са пожелали да коментират данните в доклада, нито да ги свържат със собственичката Даниела Желязкова. До редакционното приключване на статията не получихме обратно обаждане от нея.

Миролюба Бенатова с разследване за източване на Здравната каса от Правителствена болница (ВИДЕО)

Има ли източване на средства от Здравната каса по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“ в болница &bdquo...

Свързани фирми и неизгодни договори

Друга фирма доставчик на МБАЛ “Лозенец”, за която са констатирани свързаност с болницата, е “Лог-Интегра” АД. Фирмата е собственост на Александра Николаева Станева. Тя вероятно е в роднинска връзка с Даниела Желязкова, чието име преди е било Станева. Двете дами делят един и същ адрес в софийския квартал Люлин. “Лог Интегра” е изпълнила обществени поръчки за МБАЛ – Лозенец за над 15 млн. лв. 

Сред големите доставчици на лекарства е “Булфарма” ООД. Фирмата е на Михаил Тиков и синовете му, които владеят най-голямата мрежа частна болници в България. МБАЛ – Лозенец се е ангажирала в петгодишен договор с “Булфарма”, на която дължи още 27 милиона лв. Според проверяващите този договор е сключен при драстични нарушения в търговата процедура. Такава обществена поръчка няма как да се подпише без знанието на министъра на здравеопазването, който по това време е Костадин Ангелов.

Проверката не включва данни за скандалните трансплантации на властимащи, предредили други чакащи за органи, както и за данните за търговия с органи, за които съобщи преди време здравното министерство.

Засега няма яснота дали докладът, който е стигнал до Министерството на здравеопазването, е бил предаден на прокуратурата или ДАНС за последващи действия и проверки на констатираните нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика