В София Вучич обеща да се погрижи за българите в Западните покрайнини

1307
В София Вучич обеща да се погрижи за българите в Западните покрайнини
Снимка: БГНЕС

Българското национално малцинство в Сърбия трябва да се чувства като у дома си и да не бъде най-бедното в Европа. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с българския си колега Румен Радев в София.

По отношение на българите в Западните покрайнини той добави, че Сърбия е готова да предложи определени решения допълнително да се окаже помощ в посока българския език и медиите на български език в пограничните райони.

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

Правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише Меморандум за разбирателство меж...

"Трябва да оставим всичко в миналото и да гледаме към бъдещето, защото сме приятелски и братски народи. Убеден съм, че ще намерим най-добрите начини да отбележим събитията, важни и за единия, и за другия народ. Затова сме готови да организираме различни мероприятия. Българското национално малцинство в Сърбия трябва да се чувства като у дома си и да не бъде най-бедното в Европа", заяви Вучич.

"В лицето на България виждаме един истински приятел, благодарим на България за подкрепата, която оказва на Сърбия, защото по-лоялни и по-близки приятели от Сърбия не бихте намерили", допълни още той.

България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната, каза от своя страна Румен Радев.

„Визитата на президента Вучич е в едно важно време. Сърбия вече получи една много ясна перспектива за своето европейско бъдеще. Има дори определена времева рамка. България подкрепя усилията на Сърбия. Високо ценим всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни. Важно условие е добросъседството като важен критерий за държавите и тяхната европейска перспектива. Осъдихме колко е важно за постигането на добросъседските отношения нашата свързаност. Говорихме за магистралата Ниш - София, както и продължаване на работата по газовия интерконектор. Важна част от тази свързаност е да има по-интензивен обмен и в тази връзка са важни граничните контролно-пропускателни пунктове, както отварянето на нови,така и усъвършенстването на съществуващите, за да има по-голяма пропускливост“, заяви Радев.

По думите му регионите от двете страни са едни от най-бедните.

Косово: Диалогът със Сърбия трябва да приключи с взаимно признаване

Диалогът със Сърбия трябва да завърши с взаимно признаване. Това заяви косовският премиер Рамуш Харадинай. Според него Косово е факто...

„Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия по отношение на националните малцинства. Трябват още усилия тази дейност и прогрес да достигне до местно ниво и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещение в Сърбия“, каза още Румен Радев, цитиран от Фокус.

Сръбски медии поставиха въпрос на президента Радев каква е българската позиция по отношение на Косово, но кой отказа да даде какъвто и да било конкретен отговор.

"България високо оценява диалога между Белград и Прищина и този диалог няма алтернатива. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми. Когато Сърбия постави своите аргументи, нека тези аргументи бъдат внимателно анализирани, така че да не се отчита тяхното влияние само за момента, а в перспектива", заяви Радев.

Вучич пък трябваше да отговори какви са възможностите да бъде решен въпросът с обучението на български език в Сърбия.

"Днес в Сърбия има 1031 ученици, които учат български. Надяваме се, че тази бройка ще се увеличи, но населението се изселва от тези райони. Готови сме да бъдем открити към вас и да говорим за всичко, което ще даде възможност българското малцинство да се чувства добре. Готови сме да финансираме и медии на езиците на националните малцинства", заяви той.

Вучич разкрива плана за Косово в края на април

В края на април ще съобщя позицията си по въпроса за Косово. Това каза сръбският президент Александър Вучич и определи като "несериоз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика