Валерия Велева: Борисов е поискал Цветанов да излезе от парламента

12348
Валерия Велева: Борисов е поискал Цветанов да излезе от парламента
Снимка: БГНЕС

Вчера премиерът е провел лични телефонни разговори с всички членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, пред които е обосновал своето предложение Цветан Цветанов да напусне изобщо парламента и да стане зам.-председател на партията, отговарящ само за партийната структура. От всички членове на комисията само Пламен Нунев е подкрепил Цветанов – да остане на сегашните си постове (в комисията са хора като Томислав Дончев, Менда Стоянова и Йорданка Фандъкова). Това заяви журналистката Валерия Велева в ефира на Нова телевизия.

Според нея, в четвъртък, 28 март, ще има заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и там официално ще бъде решена съдбата на Цветанов. А по думите на Велева Бойко Борисов бил много ядосан, че Цветанов почнал кампания в своя защита, провокирайки фракции в ГЕРБ да пращат декларации "Цветанов е невинен".

Апартаментгейт: Появи се и съпругата на Лозан Панов

Ваденето на апартаменти на известни лица от политическия и обществен живот няма край. Поредният епизод е свързан със съпругата на предс...

Журналистката, известна с прякора Мадам В., припомни, че няма как Цветанов да си тръгне от парламента, ако сам не го поиска и "не бъде убеден" да го поиска. Велева е категорична, че този път няма да има "Деляне, не те даваме", припомняйки случая с Делян Добрев. Мадам В. смята и, че действията на Борисов са "абсолютно адекватни" и че нямало да я има "лавината Апартаментгейт", ако Цветанов не отишъл в САЩ. Тя е на позиция и, че Борисов не е застрашен вътрешно от съпротива, която да му създаде проблеми, макар че в последните година-две премиерът се отдал на външнополитическа дейност, а Цветанов през това време изграждал "стройна партия". "В ГЕРБ има само един незаменим и това е Борисов", каза още Велева, която определи за "грешно усещане" усещането, че Цветанов може да създаде втори властови център в ГЕРБ.

"Това чисти партията, той не замита под килима – имаш проблем, имаш болестно състояние, чистиш веднага болестта, чистиш това тяло", обобщи Велева, напомняйки, че Борисов и Цветанов имали силно приятелство и решението на лидера на ГЕРБ било много тежко. Тя каза и, че на всички в ГЕРБ, които са влезли в политиката без пари, трябвало да им бъдат окачени цървулите в коридора, за да не забравят откъде са тръгнали.

Скандалът се разраства, коментира и бившият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов, който не пропусна да защити председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и как апартаментът му в "Гео Милев" бил на "Латинка" (бел. ред. - материал на Frognews извади цените на имотите на Георгиев, като никъде в статията не беше казано, че някой имот е на "Латинка", а за един се посочва, че е на 250 метра от "Латинка"). Харизанов не вижда и сценарий скандалът с Цветанов да е подпален от вътрешна негова опозиция.

Както Харизанов, така и Велева се съгласиха, че при Цветанов го има елементът "търговия с влияние" - заради проекта "Златен век" на "Артекс", срещу хотел "Маринела" в столичния квартал "Лозенец". Харизанов обаче защити Цветанов, че промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, не били със задно действие, обаче "някакъв си зам.-министър" (бел. ред. - регионалният зам.-министър Валентин Йовев) го изтълкувал така за проекта "Златен век".

Казусът "Цветанов": Ще посегне ли Борисов на дясната си ръка?

Сега на ход е Борисов: Ще махне ли Цветанов? Или само ще го смъмри? Или просто ще се сниши? Решението му има пряко отношение и към друг...

Припомняме, че Харизанов беше директор на държавното предприятие "Напоителни системи" и преди 5 години беше пребит с метални тръби. Харизанов беше разследван за неизгодна сделка, ощетила "Напоителни системи" - за съзнателно сключване на неизгодна сделка с метални тръби, която е ощетила дружеството с над 560 000 лв., но отрече понесеният побой да е свързан с "Напоителни системи".

Иначе името на Харизанов нашумя в началото на 2012 г. покрай трагедията с наводнението в село Бисер. Тогава той обясняваше пред медиите за състоянието на язовирите, което провокира обществен интерес към него. По това време и образованието му беше поставено под съмнение заради невзета диплома - след въпрос в парламента отпреди вече 7 години в тогавашното Народно събрание на тогавашния депутат на БСП Петър Курумбашев за квалификацията на Харизанов, като питането беше към тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, който не коментира. Самият Харизанов обаче твърди, че има диплома от Датския колеж в София. Стана ясно още, че през 2005 година Харизанов е получил двугодишна присъда с изпитателен срок от три години и глоба от 1000 лева по дело за рекет. По думите на самия Харизанов той се сдобил с условна присъда, когато е бил на 19 години. Тогава шофьор е блъснал колата му и мъжът не е имал "Гражданска отговорност", а Харизанов е искал да му бъдат платени материалните щети, нанесени на автомобила му и съответно поискал пари от виновника според него, което довело до условна присъда за рекет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика