Ваня Григорова отчете важните въпроси около ТЕЦ Марица изток 2, обсъдени от Румен Радев и КТ Подкрепа

7293
Ваня Григорова отчете важните въпроси около ТЕЦ Марица изток 2, обсъдени от Румен Радев и КТ Подкрепа
Снимка: Actualno.com

"На 9 юни 2021 г. по инициатива на КТ „Подкрепа“ и КНСБ се проведе среща на двете конфедерации с президента на Република България Румен Радев. Темата на срещата беше съдбата на комплекса „Мини Марица-изток“, който произвежда значима част от електроенергията в страната. Присъстваха представители на работещите в рудниците и „ТЕЦ Марица изток 2“, както и председателите на Синдикална миньорска Федерация „Подкрепа“ и Федерация „Енергетика“ - "Подкрепа".

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обърна внимание на заплахите, които стоят пред целия сектор – както социални, така и по отношение на заетостта. Не на последно място бяха обсъдени и предизвикателствата, пред които ще се изправи страната, за покриване на нуждите от ел. енергия, ако ТЕЦ-овете спрат работа", посочва синдикалистката Ваня Григорова във Фейсбук.

Румен Радев: Търси се решение ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи (ВИДЕО)

Търси се решение ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи след 1 юли. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководствата на ...

"Димитър Манолов разказа, че чужди инвеститори отказват да базират производствените си мощности в Старозагорския регион, тъй като там „издръжката на работниците е висока“. Никой не издържа работниците, те изработват заплатите си и печалбите на фирмите, каза той. Всъщност трудовите възнаграждения в район Стара Загора са под средните за страната, макар и да са сравнително високи на фона на останалите административни райони. Нежеланието на чуждите инвеститори да изплащат възнаграждения дори в тези размери е достатъчно показателно за факта, че там категорично са нужни държавни, не частни инвестиции.

Президентът Радев подчерта ангажираността си по отношение на съдбата на минния сектор и район Стара Загора. Напомни, че на последното заседание на Европейския съвет е повдигнал въпроса за нуждата от по-големи компенсации за извършването на планирания основен преход в енергетиката. Обърна внимание на факта, че страната ни се е съгласила с увеличаване на процента редукция на въглеродните емисии от 40 на 55% в най-кратки срокове, поради което процесът може само да се забави, но не и да се спре. Според г-н Радев, темата за алтернативите пред енергетиката и заетостта в Старозагорско следва да се постави на масата веднага след формирането на следващото правителство.

Представителите на КТ „Подкрепа“ изказаха позиция, че тези дебати трябва да започнат веднага. За да имат възможност кандидатите да управляват страната, да представят визията си сега. Бяха внесени пояснения, че „загубите“ на „ТЕЦ Марица изток 2“ са всъщност от цените на емисиите и непризнатите от КЕВР разходи.

По отношение на повдигнатите въпроси за редуциране на заетостта, председателят на Миньорска федерация „Подкрепа“ Владимир Топалов заяви: „За да работи един багер, са нужни 7 човека. С трима не става.“ В тази връзка беше напомнено, че кризата допълнително подлага под натиск финансовото състояние на комплекса.

Димитър Манолов оптимист за работата на синдикатите със служебното правителство

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов е оптимист за начина, по който ще работят синдикалните организации със служебн...

КТ „Подкрепа“ смята, че това трябва да бъде само началото на поредица експертни срещи, които следва да се проведат в предстоящия месец. Проблемите са обрасли с митове, несигурността е твърде висока. Цената, която ще платим, ако не се вземат спешни, консенсусни политически решения, ще бъде огромна."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com