Васил Гарнизов: Петков и Василев бяха благословени от Радев с трибуна и видимост

5114
Васил Гарнизов: Петков и Василев бяха благословени от Радев с трибуна и видимост
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" заявяват със самата си поява, че играта се променя. Те се опират на фигурата на президента Румен Радев и се опитват да извадят нови лица, но дали те имат организация". Този коментар направи пред БНР доц. Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет.

По думите му около възникването на тази политическа формация има много неизвестни, на които се отговаря с различни намеци:

"Единият от намеците е, че "Продължаваме промяната" е създадена с благословията и донякъде с организационната подкрепа на президента. Целта е да прибере меки периферии, които трудно биха припознали Радев за преизбиране - една лява периферия, която се разбягва, и една дясна периферия, по-скоро центристки хора, които нямат много трайна политическа привързаност и не показват, че политическата лоялност им е основна ценност. Самата конструкция на партията подсказва, че тя е създадена като нещо, което трябва да прибавя гарнитура към избирателите на президента Радев. Никой няма в прав текст да каже, че президентът им е поръчал да направят партия, нито Радев ще каже, че е пратил тези момчета да му събират рехав електорат. Това в политиката не се казва, но се подсказва".

Той анализира израза "постигане на леви цели с десни инструменти" като политическо заклинание, което казва: "Ние прибираме всякакви политически интереси".

По думите на Гарнизов може да се очаква най-голямо преливане на гласове от "Има такъв народ" към "Продължаваме промяната".

Доц. Гарнизов посочи, че бившите служебни министри и създатели на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са получили "благословия от Радев като са станали много видими във времето на управлението на служебното правителство":

"Получиха от президента трибуна и видимост, като ги назначи в служебното правителство. Получиха подкрепа както от Румен Радев, така и от Стефан Янев за много непопулярни действия - примерно всичко онова, което се случи в ББР. Такива действия не бяха по силите нито на финансовия, нито на икономическия министър. За такива действия се иска много солиден политически гръб и това е политическият гръб на премиера и на президента".

Според него има основание тезата, че в следващия парламент президентът ще има една група, която е по-пряко свързана с него:

"Това може да доведе до много последици. ... Ако те не са първа или втора политическа сила, това означава, че няма да има съмнение на кого ще бъде даден третият мандат".

„Продължаваме промяната” е равно на НДСВ? Вижте приликите и разликите (ВИДЕО)

Национално движение „Петков и Василев”? Аналогиите между новия политически проект „Продължаваме промяната” и НД...

Доц. Васил Гарнизов подчерта, че по темата за Русия новата формация на Петков и Василев е в доста неловко положение:

"Те може и да се окаже, че прибързано заявиха, че подкрепят Радев за втори мандат. По темата Русия има една дълбоко прикрита рана, по която никой не взема отношение. Тя не е само в политическите изяви на президента в защита на Русия, тя е и в нежеланието на служебното правителство и на президента Радев да повдигнат наметалото и да видят какво се случва в енергетиката".

Той изтъкна, че финансовият министър Асен Василев не е пипнал най-голямата язва - енергетиката, а това задължава "Демократична България" да издигне свой кандидат за президент:

"Президентският дебат, ще създаде голямата рамка, която може да потопи някои от играчите на парламентарните избори, но може и да ги направи да изпъкнат. Тази ситуация е и шанс, и заплаха за "Демократична България". Шанс, защото никоя от другите протестни партии няма да издигне свой кандидат за президент".

По думите му трябва да има един политически дебат, в който някой остро да постави неудобните въпроси към Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика