Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение в обществото

3904
Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение в обществото

"Миналата седмица внукът на ген. Владимир Заимов - финансистът Мартин Заимов наплеска с боя паметникът на армията, за подкрепата си към която дядо му беше разстрелян през 1942 г. Армията не била съветска, а червена, не ни била освободила и народът ни не ѝ бил признателен. Обясненията, с които се обосновава политическия си акт, са твърде инфантилни, за да ги коментираме. По интересното е да видим какво може да се крие зад тях.

Преди всичко това е част от предизборна рекламна кампания за печелене на гласове. Идеологически изнемощялата част от българската десница има остра нужда от герои и от някаква мотивация за изборите. Кой да им е героя. Борисов ? Отломките от СДС ? Ген. Атанасов ? Христо Иванов спечели точки с акцията в Росенец, но и тя избледня.

Заимов вече е на свобода. Ето какво разказа за действията си срещу Паметника на съветската армия

Полиция задържа банкера Мартин Заимов в София при опит да заличи букви от надписа на Паметника на съветската армия. Вчера (26 септемвр...

И за нов Росенец явно е избран паметникът на Съветската армия в София, а за герой на операцията - Мартин Заимов. И всичко, забелязваме, се развива като по учебник за подривна дейност - акция по болезнен за обществото въпрос, полиция, изявления, арест, медиен шум. Особено важен елемент е задържането. Защото каква реклама без белезници ?

Как иначе медиите ще се втурнат да искат интервюта, да правят репортажи, как иначе паркетните политици ще обосноват новия си призив - Всички сме Мартин. Така ли ? Действията не оставят съмнение, че Заимов ще се окаже кандидат на някоя от десните партии в парламентарните избори. Ако беше роден в България, щяха да го включат и в президентската надпревара. Няма лошо, той е по-интелигентен от редица десни политици и включването му в политиката би било от полза за страната", пише журналистът и предприемач Васил Василев във Фейсбук.

"Но не можем да не се противопоставим на начина, по който започна тази предизборна кампания. Празна работа е да се издигаш върху развалини и омраза , защото са нестабилни - бързо ще рухнеш. Кое време е било по-жестоко - турското робство или съветското време ? Мълчите, нали ? Ако ще махате останките от робството - сринете Меджиди табия в Силистра.

Или разрушете Двореца, защото е изграден върху основите на конака, в който е бил затворен и съден Левски. Защо не се заемете с паметника на американските летци, чиито бомбардировки са разрушили една трета от София и са избили хиляди българи. Не ви стиска, нали ?Представете си, че докато вие рушите паметника на Съветската армия, други бутнат паметниците на американските летци и на Рейгън. Ще ни олекне ли на всички, ще се успокоим и ще забогатеем ли, ако ги сринем до земята ?

Александър Симов: От 30 години водят битка срещу паметници. И паметниците печелят

"Един от любимите ми български филми винаги е бил "Цар и генерал" на Въло Радев. Това е разтърсващ, смислен и много дълбок психологичес...

С рушене държава не се гради, неуважаеми. Нито пък трайна политическа кариера. Който е стъпил на такава основа, неминуемо пропада. Това е не само физически, а и морален закон. Презрението до живот, което си навлече покойният министър Бакърджиев с разбиването на Мавзолея, би трябвало да ви е обица на ухото.

А комитетът за опазване на паметниците и националната памет, създаден в края на лятото, ще поиска от властите да вземат по-сериозни и ефикасни мерки за защита на тези обекти. Вандализмът и поругаването на един или друг паметник само настройва хората едни срещу други, засилва разделението между нас и отслабва държавата. Може би Заимов и клакьорите му не са искали това, но така или иначе са го произвели."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика