Василев: Много добри са шансовете на България при евентуално арбитражно дело с "Газпром"

4066
Василев: Много добри са шансовете на България при евентуално арбитражно дело с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Много добри са шансовете на България при евентуално арбитражно дело с "Газпром". Това коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш вицепремиер и министър на финансите Асен Василев в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Според него шансовете на България са много добри при евентуално арбитражно дело, защото страната ни си изпълнява договора и всеки ден си подаваме заявките, а отсрещната страна не подават газ. "Имаме направено плащане, което е върнато от "Газпром". Ние сме в абсолютно 100-процентово изпълнение на договора, както е подписан", коментира още Василев. 

Той обясни, че доколкото знае, за последните месеци газ от "Газпром" не е получаван. Асен Василев отговори и на въпрос дали получаваме руски газ през посредници. "Доколкото знам - не. Г-н Борисов, ако има някакви документи, нека да ги извади и да ги покаже", добави бившият финансов министър. 

"Видяхте, че когато "Газпром" спря да изпълнява доставките, газ имаше. Нямаше ограничение за потребителите. Вдигна се цената, следващият месец падна пак. При нас бяха всичките най-черни сценарии. От тази гледна точка имаше една доста бърза реакция и нямаше ограничение и спиране на потреблението", обясни Василев. По думите му това, което е станало, че сме започнали да получаваме в пълен обем азерския газ. Стана ясно, че азерският газ първоначално се е получавал на 30 %. "Във финалните седмици на правителството успяхме да направим и дългосрочен договор за 7 карга, които да покрият нуждата от газ до края на годината и началото на следващата година до към март", обясни още Василев. 

Той коментира и газовата връзка с Гърция. "При условие, че акт 14 е готов, това, че някоя чешмичка не е направена, не би следвало под някаква форма да спре такъв голям проект. Има желание от страна на правителството връзката да заработи бързо", добави той. 

Василев отрече да е саботирал работата на бившия министър на енергетиката Александър Николов, като според Василев си е свършил работата добре.

Според него, ако едно правителство не може да се справи с проблемите, започва да плаши хората и да обяснява, че някой друг е създал проблема. 

Той коментира рокадата в НАП. "Всеки министър трябва да е свободен да избира екипа, с който да работи. Тя е избрала да работи с други хора", каза Василев. Той заяви ,че не е видял пропуски в работата на Румен Спецов. 

Василев отговори и на въпрос за влошаването на отношенията между "Продължаваме промяната" и държавния глава Румен Радев. "Едното е отстраняването на Николай Павлов на "Булгаргаз", което беше прието от президента доста лично. Другото охладняване на отношенията бе по линия на отнемана не допуска на Сотир Цацаров. От там нататък отношенията станаха абсолютно стриктно институционални", заяви още Василев. 

Стана ясно, че подходът дали "Продължаваме промяната" ще се яви с "Демократична България" е анализът дали ще се вземат повече мандати, ако са заедно. "На база на това какво покаже статистика и социологията, ще решим", добави още той. 

Асен Василев обясни, че докато Бойко Борисов ръководи ГЕРБ -  коалиция, е абсолютно невъзможна. 

Той изрази увереност, че "Продължаваме промяната" ще бъдат първа политическа сила, както бяха на предходните парламентарни избори. 

Има ли план в България за пестене на газ и какво направиха другите държави от ЕС? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика