Вежди Рашидов също купил апартамент в тузарския "Изток" на апетитна цена

13738
Вежди Рашидов също купил апартамент в тузарския "Изток" на апетитна цена
Снимка: БГНЕС

Трети ключов кадър на ГЕРБ се оказа замесен в любопитна имотна сделка. Бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов не е останал по-назад от колегите си Цветан Цветанов и Цецка Цачева и също се е сдобил с апартамент в тузарския столичен квартал "Изток" на доста изгодна цена. Това разкрива разследване на Антикорупционния фонд.

Фирмата на Вежди Рашидов -"Рашидов Пропъртис" ООД, е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 хиляди евро или 580 евро на квадратен метър. А цените в районна често надхвърлят 2000 евро на квадратен метър. Продавач, както и при сделките на Цветанов и Цачева, е фирмата "Артекс".

Прокуратурата ще проверява покупката на новия луксозен дом на Цветанов

Прокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще проверяват покупката на новия луксозен апартамент на председателя на ПГ на ГЕРБ ...

От Антикорупционния фонд са потърсили Рашидов за коментар. "Отговорът, който получихме, е че предвид незавъшения етап на строежа на този апартамент, както и закупуването на жилища и в други сгради на Артекс, цената е била договорена по този начин. “Фирма „Рашидов пропъртис“ ООД, както и аз лично не разполагаме с информация за търговската политика на „Артекс Инженеринг“ АД, предоставяните цени и отделните търговски отстъпки”, е заявил депутатът в отговора си, пишат от фонда в съобщение до медиите.

Сделката на Цецка Цачева

През юли 2018-та правосъдният министър Цецка Цачева закупува от строителната фирма „Артекс“ апартамент с площ 199 квадратни метра. С допълнителните гараж и таванско помещение площта достига 233 квадратни метра. Цената, която министърът е платила през юли, когато сградата е била на етап „груб строеж“, е само 138 хиляди евро или малко над 590 евро за квадратен метър. Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на цени от три до четири пъти по-високи от платената от Цачева.

Според отдел „Продажби“ на "Артекс" жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

След оглед с брокер на апартамент в същата сграда, получихме оферта близо два пъти по-висока от цената, заплатена от Цачева, за жилище, което е близо два пъти по-малко като площ и на по-нисък етаж. Според брокера на високите етажи цените варират между 2 500 и 3 000 евро за квадратен метър, пишат от Антикорупционния фонд.

Цветанов: Няма никаква договорка за апартамента ми, всичко е законно

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече да има каквато и да е договорка за новия му луксозен апартамент. "Няма никаква дого...

Разликата в пазарната цена и цената, на която министърът е придобила своя апартамент само седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 и 400 хиляди евро.

На въпрос на Антикорупционен фонд относно цената по сделката от пресцентъра на Министерство на правосъдието получихме лаконичен отговор по телефона - апартаментът е закупен на етап “груб строеж” и е в съсобственост и ще бъде деклариран по законовия ред и в срок, който все още не е изтекъл.

Три четвърти от апетитния имот са собственост на Цачева срещу сумата от 103 500 евро – сума, доближаваща се до тази, която е декларила като спестявания в последната си имуществена декларация.

От юридическия екип на Антикорупционен фонд ще сигнализират отговорните институции.

Сделката на Цветан Цветанов

Човек на Цветанов купил старите му жилища по-скъпо, отколкото той новия си луксозен дом

Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за новия си луксозен имот с персонален асансьор, са ...

Вчера от "Свободна Европа" разкриха, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е закупил луксозен апартамент на цял етаж от сграда в "Изток", с частен гараж и ВИП асансьор. За него цената също е била преференциална.

По-късно Цветанов обясни, че за целта заменил два свои други апартамента и допълнил със сумата от 100 000 лева, за част от която теглил кредит, а друга част покрил със спестявания.

Разкрит бе обаче и интересният факт, че бивш подчинен на Цветанов е купил двата му апартамента буквално часове, след като те са станали собственост на фирмата "Артекс". А жилищата всъщност излезли по-скъпо, отколкото новия апартамент на зам-председателя на ГЕРБ.

Що се отнася до "Артекс", в интервю за Actualno.com от юни миналата година главният архитект на София Здравко Здравков даде за пример за безобразно застрояване именно проект на компанията - небостъргача на ул. "Златен рог" в Лозенец. Собственик на компанията е арх. Пламен Мирянов - организатор на инициативата "Нашият дом е България", която нашумя след хорото в езерото Бъбрека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика