Веселинов, ВМРО: Парламентът да заседава на сесии по 2-3 пъти годишно и депутатите да получават заплати само за това време

2258
Веселинов, ВМРО: Парламентът да заседава на сесии по 2-3 пъти годишно и депутатите да получават заплати само за това време
Снимка: БГНЕС

Така народните представители ще практикуват основната си професия и ще бъде облекчен държавният бюджет

Тази радикална позиция изрази в личния си Фейсбук профил зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, като подчертава изрично, че това е негово лично мнение, изграждано години наред.

Така ще изчезне явлението „професионален политик“, а депутатите ще могат в останалото време да упражняват професиите си, като на заплата от бюджета ще разчитат единствено за времето, в което са ангажирани. Ще паднат рязко и разходите за командировки, сътрудници и т.н., мотивира се още Веселинов.

Повод за реакцията му е предложението на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева редовните заседания на парламента да се разредят и да не са всяка седмица. Нейният мотив е „да се подобри законодателната дейност, като се засили работата на ресорните комисии по готвените законопроекти“.

Не се и съмнявам, че ще получи сериозна подкрепа сред депутатите, които от години си мечтаят за подобен работен режим. Седмица за заседания със свободни следобеди и седмица за комисии, в която ще си ангажиран формално само един ден, посочва още с доза усмивка Веселинов и изтъква наред с това сериозни аргументи към предложението си:

Като страничен ефект: ще намалеят депутатите, които стоейки в София „уплътняват“ времето си, лобирайки пред различни ведомства за проекти, не винаги в публична полза. Тоест ще се подобри корупционната среда.

Прилагаме и пълния текст на позицията на Искрен Веселинов:

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ с готов Закон за защита половата идентичност на децата от раждането им

България е зона без ЛГБТИ-пропаганда. Няма да допуснем агресивния либерализъм да ни превземе! Тази новина съобщи съпредседателят на Ко...

С интерес следя дебата за работното време на Парламента, предизвикан от новата председателка. Не се и съмнявам, че ще получи сериозна подкрепа сред депутатите, които от години си мечтаят за подобен работен режим. Седмица за заседания със свободни следобеди и седмица за комисии, в която ще си ангажиран формално само един ден (ако изобщо си ангажиран, защото някои парламентарни комисии заседават веднъж месечно, че и по-рядко.)

В основния мотив – качеството на законодателния процес обаче има резон. Не знам ще успее ли да се подобри или пак сроковете ще карат депутати и министерства да препускат през текстове, а после да се чудят какво е излязло, но проблемът е реален. Нека обаче да продължим плахата мисъл на председателката – има законопроекти, които се внасят единствено, за да произведат медиен шум. Честите заседания на Народното събрание, желанието да бъдеш забелязан, че предлагаш решения на злободневни обществени проблеми пораждат свръхактивност, от която не произлиза нищо добро. Редно е да си зададем въпроса дали изобщо ни е нужно Парламентът да се събира толкова често или по утвърдена традиция до приемането на последната Конституция да заседава на сесии по 2 или 3 пъти годишно. Така ще изчезне явлението „професионален политик“, а депутатите ще могат в останалото време да упражняват професиите си, като на заплата от бюджета ще разчитат единствено за времето, в което са ангажирани. Ще паднат рязко и разходите за командировки, сътрудници и т.н.

Като страничен ефект: ще намалеят депутатите, които стоейки в София „уплътняват“ времето си лобирайки пред различни ведомства за проекти, не винаги в публична полза. Тоест ще се подобри корупционната среда.

Тази идея е лично моя и я изповядвам от години, не ангажирам с нея политическата сила, към която принадлежа, но ми се струва, че е доста по-добра от идеята на г-жа Митева.

Ще ми се да видя Вашите коментари, приятели…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика